Europska komisija produljila uporabu glifosata

Pixabay.com
Koristenje herbicida, Foto: Pixabay.com

Europska komisija produljila je dozvolu za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, na deset godina, odnosno do 15. prosinca 2033. godine, nakon što se države članice ponovno nisu uspjele složiti o tom prijedlogu.

„Glifosat je u potpunosti ponovno analiziran u rigoroznom procesu koji je trajao četiri godine, između 2019. i 2023. godine, i u kojem je uzeta u obzir znatna količina znanstvenih informacija. I prijašnja i sadašnja procjena nisu utvrdile kritične probleme“, kaže se u izjavi Komisije.

Prije toga, podsjeća Hina,  prijedlog Komisije da se produlji dozvola za uporabu glifosata do 2033. godine, nije uspio dobiti potrebnu kvalificiranu većinu na Žalbenom odboru, niti za niti protiv, nakon toga je Komisija obvezna donijeti odluku. Za odluku na odboru potrebna je kvalificirana većina, to jest za nju mora glasati najmanje 55 posto država članica, odnosno njih 15, koje predstavljaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Sredinom listopada Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCOPAFF) također nije uspio dobiti potrebnu kvalificiranu većinu niti za odbacivanje niti za prihvaćanje prijedloga i stoga je prijedlog upućen na Žalbeni odbor, koji također nije mogao donijeti odluku.

Riječ je o provedbenom aktu koji Komisija može donijeti, ali uz kontrolu država članica. Tu kontrolu države članice ostvaruju kroz posebne odbore u čiji sastav ulaze predstavnici vlada država članica, a predsjedava im predstavnik Komisije. Dosadašnja odluka istječe 15. prosinca 2023. godine.

U skladu s pravilima, u nedostatku kvalificirane većine na Žalbenom odboru, Komisija je zakonski obvezna donijeti odluku prije isteka odobrenja, odnosno u ovom slučaju, prije 15. prosinca 2023. godine, navodi Komisija.

Komisija naglašava da europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije identificirala kritična područja zbog kojih bi bilo potrebno spriječiti obnovu odobrenja.

Uporaba glifosata u EU vrlo je kontroverzna. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude, s čime se ne slažu Europska agencija za sigurnost hrane, Europska agencija za kemikalije te nacionalna tijela država članica Europske unije.

S druge strane, agrokemijska industrija snažno se zauzima za nastavak uporabe glifosata.

Zastupnički klub Zelenih u Europskom parlamentu pozvao je Komisiju da uzme u obzir uvjerljive znanstvene dokaze o opasnostima uporabe glifosata za zdravlje ljudi i prirodu te da zabrani njegovu uporabu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari