EK: Mađarska ne smije dati sporne potpore tvornici autodijelova

tvornica GKN Automotive Oleśnica, foto: PR

Europska komisija zaključila je da plan Mađarske da podupre izgradnju nove tvornice automobilskih komponenti u Észak Magyarország nije u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Stoga spornu pomoć Mađarska ne može dodijeliti, poručeno je.

U listopadu 2022. Komisija je otvorila detaljnu istragu kako bi procijenila – jesu li planovi Mađarske da dodijeli 43,76 milijuna eura (oko 15,9 milijardi HUF) tvrtki GKN Automotive Hungary Kft (ranije Rubin NewCo Kft) za izgradnju nove tvornice automobilskih komponenti u sjevernoj mađarskoj regiji Észak Magyarország – bili u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Na temelju svoje preliminarne procjene, Komisija je utvrdila da investicijski projekt olakšava gospodarski razvoj i zapošljavanje u manje razvijenoj regiji EU-a. Unatoč tome, Komisija je sumnjala je li predviđena potpora u skladu sa Smjernicama Komisije o regionalnim državnim potporama („RAG”). Među ostalim, Komisija je odlučila dodatno istražiti je li odluka o postavljanju nove tvornice u Mađarskoj bila izravno potaknuta potporom mađarske javnosti ili bi se na tom području provela i bez potpore javnosti.

„Regionalna potpora mora potaknuti tvrtku na obavljanje dodatne djelatnosti u nepovoljnom području. Naša detaljna istraga otkrila je da plan Mađarske da podupre GKN Automotive Hungary nije u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, jer bi subvencionirala troškove aktivnosti koju bi tvrtka u svakom slučaju obavljala u Mađarskoj.“, izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Nije dokazano da je potpora bila odlučujuća

Na temelju svoje detaljne istrage, Komisija je zaključila da Mađarska nije uspjela dokazati da je potpora bila odlučujuća za korisnika da locira svoje ulaganje u Mađarskoj.

„Dostupni dokazi pokazali su da je korisnik odlučio ulagati u Mađarskoj bez razmatranja javne potpore i nije bilo dovoljno dokaza da bi se ulaganje odvijalo na drugoj lokaciji.“, poručeno je iz Komisije.

Budući da javna potpora stoga nije imala pravi “učinak poticaja” i nije učinkovito potaknula GKN Automotive Hungary da ulaže u određenu regiju Észak Magyarország, potpora nije u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

„Stoga pomoć ne može dodijeliti Mađarska.“, zaključeno je u odluci.

Podsjetimo, RAG utvrđuje pravila prema kojima države članice mogu dodijeliti državnu potporu tvrtkama za podršku ulaganjima u nove proizvodne pogone u manje razvijenim regijama Europe, istovremeno osiguravajući jednake uvjete među državama članicama.

Kako bi bila u skladu s RAG-om, mjera potpore mora poštivati ​​niz uvjeta: Potpora mora imati pravi „poticajni učinak“, drugim riječima, mora učinkovito poticati korisnika na ulaganje u određenu regiju; potpora ne smije premašiti gornju granicu regionalne potpore koja se primjenjuje na dotičnu regiju i mora biti svedena na minimum koji je potreban za privlačenje ulaganja u regiju u nepovoljnom položaju; potpora ne smije imati nepotrebne negativne učinke, kao što je stvaranje viška kapaciteta na tržištu; potpora ne smije izravno uzrokovati preseljenje postojećih ili zatvorenih aktivnosti iz drugih dijelova EU-a u poslovnu jedinicu koja prima potporu; i potpora ne smije preusmjeriti ulaganja iz druge regije u EU-u koja je u jednakom ili manje povoljnom gospodarskom položaju od regije u kojoj se odvija ulaganje koje prima potporu.

Verzija ove odluke bit će dostupna pod brojem predmeta SA.63470 u Registru državnih potpora na web stranici tržišnog natjecanja nakon što se riješe svi problemi s povjerljivošću. Nove objave odluka o državnim potporama na internetu i u Narodnim novinama navedene su u Tjednim e-vijestima o državnim potporama.

7 Odgovora

  1. To je razlog odluke, da ne bi Mađarska bila jos manje ovisna o uvozu iz ostatka EU…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari