EK otvara detaljnu istragu o stranim subvencijama za preuzimanje dijelova PPF Telecoma

Freepik.com
foto: freepik.com/Ilustracija

Europska komisija otvorila je detaljnu istragu kako bi procijenila, prema Uredbi o stranim subvencijama (‘FSR’), stjecanje isključive kontrole nad PPF Telecom Group B.V. (‘PPF’) od strane Emirates Telecommunications Group Company PJSC (‘e&’). ), isključujući poslovanje u Češkoj.

Komisija je zabrinuta da je e& možda dobio strane subvencije za preuzimanje koje bi mogle narušiti unutarnje tržište EU-a.

‘e&’ je telekomunikacijski operater pod državnom kontrolom sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (‘UAE’). PPF je europski telekomunikacijski operater sa sjedištem u Češkoj, s podružnicama PPF grupe u više europskih zemalja.

„Otvaramo našu prvu dubinsku istragu koncentracije u skladu s Uredbom o stranim subvencijama – akvizicija dijelova PPF Telecoma od strane Emirates Telecommunications. FSR nam omogućuje da se uhvatimo u koštac s distorzivnom potporom iz trećih zemalja za stjecanje poduzeća u EU-u. Naša istraga također će procijeniti je li e& možda primio strane subvencije koje bi mogle narušiti pošteno tržišno natjecanje u sektoru telekomunikacija.“, izjavila je povodom otvaranja istrage Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Zabrinutost Komisije oko narušavanja tržišta

Preliminarna istraga pokazuje da postoji dovoljno indikacija da je e& primio strane subvencije koje narušavaju unutarnje tržište EU-a.

Navodne subvencije date su u obliku neograničenog jamstva iz UAE i zajma od banaka pod kontrolom UAE koji izravno olakšavaju transakciju. Takve su subvencije među onima koje će najvjerojatnije narušiti unutarnje tržište prema Uredbi o stranim subvencijama. Komisija je zabrinuta da su takve subvencije mogle poboljšati sposobnost e&-a da izvrši akviziciju, kao i konkurentsku poziciju spojenog subjekta u budućnosti u EU-u, posebice poboljšanjem njegove sposobnosti financiranja svojih aktivnosti u EU-u po povlaštenim uvjetima.

Tijekom svoje dubinske istrage, Komisija će procijeniti je li inozemne subvencije dovode do stvarnih ili potencijalnih negativnih učinaka na proces stjecanja. Konkretno, ako je podrška promijenila ishod tog procesa dopuštajući e& da odvrati ili nadmaši druge strane zainteresirane za stjecanje i/ili dopuštajući e& da uopće izvrši stjecanje udjela.

Također će se istražiti je li inozemne subvencije dovode do stvarnih ili potencijalnih negativnih učinaka na unutarnjem tržištu u odnosu na aktivnosti spojenog subjekta.

Komisija je o transakciji obaviještena 26. travnja 2024. te sada ima 90 radnih dana, do 15. listopada 2024., za donošenje odluke u vezi spomenutog. Otvaranjem dubinske istrage ne prejudicira se ishod istrage.

e&, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, je telekomunikacijski operater pod državnom kontrolom koji pruža telekomunikacijske usluge kao što je usluga mobilne telefonije.

PPF, sa sjedištem u Češkoj, je telekomunikacijski operater u Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji (Yettel) i Slovačkoj (O2). Te aktivnosti uključuju telekomunikacijske tvrtke i prateću infrastrukturu. Ukupno, PPF opslužuje više od 10 milijuna klijenata u tom sektoru.

Postupak prema Uredbi o inozemnim subvencijama

FSR se počeo primjenjivati ​​12. srpnja 2023. Novi skup pravila Uredbe omogućuje Komisiji rješavanje poremećaja uzrokovanih stranim subvencijama, a time omogućuje EU-u da osigura jednake uvjete za sva poduzeća koja posluju na unutarnjem tržištu, a pritom ostaje otvorena za trgovine i ulaganja.

Prema FSR-u, poduzeća moraju prijaviti koncentracije Komisiji ako je barem jedno od društava koja se spajaju, stečeno društvo ili zajedničko ulaganje osnovano u EU-u i ostvaruje promet u EU-u od najmanje 500 milijuna eura te kada im se dodijeli najmanje 50 milijuna eura kombiniranih stranih financijskih doprinosa iz trećih zemalja u tri godine prije koncentracije.

Na kraju svoje dubinske istrage Komisija može (i) prihvatiti obveze koje je predložilo društvo ako u potpunosti i učinkovito ispravljaju narušavanje, (ii) zabraniti koncentraciju ili (iii) izdati odluku bez mogućnosti prigovora.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari