MMF 80 godina od Bretton Woods: Rastući globalni izazovi znače da svijet mora raditi zajedno

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Najveće izazove – od globalnog zatopljenja do demografskih i tehnoloških promjena – zemlje ne mogu riješiti same, poruka je čelnika i analitičara Međunarodnog monetarnog fonda povodom obljetnice rada.

“Prosperitet je, kao i mir, nedjeljiv”, rekao je američki ministar financija Henry Morgenthau Jr. otvarajući konferenciju u Bretton Woodsu 1944. Bio je to, kako je rekao, “elementarni ekonomski aksiom” koji je trebao pomoći u usmjeravanju MMF-a.

„Ipak, baš kad trebamo veću međunarodnu suradnju, dobivamo suprotno: više fragmentacije, sukoba i globalnog razdvajanja – razmišljanja koja riskiraju da naš svijet ostane siromašniji i manje siguran. Dok obilježavamo 80. godišnjicu MMF-a, pitamo se: Kako se Fond može nastaviti prilagođavati novoj stvarnosti i promjenjivim potrebama naših 190 članica?, pita se glavna urednica F&D (Finance and Development) Gita Bhatt, časopisa koji prati rad fonda.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva daje pak optimističnu notu i poziva na “multilateralizam 21. stoljeća” – okvir za međunarodnu suradnju koji je otvoreniji i reprezentativniji, s boljom ravnotežom između naprednih gospodarstava i glasova tržišta u nastajanju i gospodarstava u razvoju.

Po tom pitanju ima mnogo prijedloga. Adam Posen, predsjednik instituta za međunarodnu ekonomiju ‘Peterson’ smatra da bi sužavanje mandata MMF-a na njegovu temeljnu makroekonomsku misiju i davanje veće operativne neovisnosti – učinilo ga ravnopravnijim. Ekonomist Raghuram Rajan iznosi srodnu tezu: delegiranje više ovlasti upravi MMF-a – zajedno s reformom za pravedniju raspodjelu kvota, financijskih doprinosa koje plaća svaka članica – moglo bi pomoći da se fragmentirani svijet okupi oko kritičnih pitanja.

Među njima su klimatske promjene.

Fond se prilagođava promjenama. Ceyla Pazarbasioglu iz MMF-a pokazuje koliko je organizacija evoluirala u svojim redovitim pregledima gospodarstava članica i svojim regionalnim i globalnim analizama. Na sličan način, Atish Rex Ghosh i Andrew Stanley ukazuju kako su se zajmovi MMF-a posebno brzo razvijali u posljednjih 30 godina.

Kako idemo naprijed, jedna stvar ostaje jasna za čelnike fonda. “Ne možemo imati bolji svijet bez međunarodne suradnje.”, napominje Georgieva. Inspirirana Johnom Maynardom Keynesom, jednim od utemeljitelja MMF-a, ona zaključuje: “Keynes bi nas potaknuo da idemo još dalje kao globalna ‘prijenosna linija’ za zdrave ekonomske politike, financijske resurse, znanje – i kao krajnja platforma za globalnu gospodarsku suradnju.”

Podsjetimo, Međunarodni monetarni fond (MMF) je osnovan u srpnju 1944. godine s ciljem promoviranja međunarodne monetarne suradnje, sigurne razmjene i pouzdanih dogovora o razmjeni te kako bi poticao ekonomski rast i povećanje zaposlenosti te osigurao privremenu financijsku pomoć zemljama kojima je potrebno olakšati izravnanje platnih bilanca.

Tri su glavna područja aktivnosti fonda: promatranje, financijska i tehnička pomoć. Nadzor se sastoji od procjene propisa o novčanoj razmjeni zemalja članica s obzirom na uvjerenje kako jaka i dosljedna ekonomska politika vodi stabilnom deviznom tečaju te pogoduje rastu i razvoju svjetske ekonomije.

Financijska pomoć uključuje kredite i zajmove članicama MMF-a s platnom bilancom koja podupire politiku prilagodbe i reforme. 

9 Odgovora

  1. Mozda nakon 3.svj. rata kojeg nazalost ocekujem u ovom ili onom obliku.. makar sumnjam i tada, napredak dolazi sporo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari