Aktiviran projekt digitalne replike Zemlje: Bolja priprema za prirodne katastrofe i klimatske promjene

pixabay.com
ilustracija; foto: Pixabay.com

Europska komisija je danas aktivirala početni sustav odredišta Zemlja (DestinE) u prisutnosti izvršne potpredsjednice Margrethe Vestager i finskog ministra zapošljavanja Arta Satonena. Destina je vodeća inicijativa Komisije čiji je cilj razvoj vrlo točnog digitalnog blizanca Zemlje.

Uvođenje sustava DestinE znači da su europska računala visokih performansi (EuroHPC), uključujući superračunalo LUMI u Kajaaniji u Finskoj, zadužena za simulaciju učinaka klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih uvjeta. Zahvaljujući toj inicijativi Europa će biti bolje pripremljena za odgovor na velike prirodne katastrofe, prilagodbu klimatskim promjenama i procjenu mogućih socioekonomskih i političkih učinaka takvih događaja.

Destina se koristi dosad nezabilježenim mogućnostima modeliranja zahvaljujući računalima EuroHPC-a i umjetnoj inteligenciji. Inicijativa je i ključna sastavnica europske strategije za podatke jer konsolidira pristup vrijednim izvorima podataka diljem Europe. Destin je sada operativan i očekuje se da će se stalno razvijati, proširiti operacije i razvijati dodatne komponente. DestinE bi do 2030. trebao dovršiti potpunu digitalnu repliku Zemlje.

Glavne značajke početnog sustava uključuju: Destine osnovne usluge, koja korisnicima omogućuje pristup njezinim uslugama, alatima i aplikacijama; Dva digitalna blizanca DestinE – Digitalni blizanac za prilagodbu klimatskim promjenama i digitalni blizanac potaknut vremenskim uvjetima, koji nudi podatke visoke rezolucije kojima se podupiru analiza i ispitivanje scenarija; Destine Data Lake koje omogućuju neometan pristup podacima o digitalnim blizancima DestinE i velikom broju drugih izvora podataka, uključujući Copernicus, komponentu EU-a za promatranje Zemlje u svemirskom programu EU-a.

Projekt vrijedan 315 milijuna eura

Destin je 2022. službeno pokrenula Europska komisija u partnerstvu s Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), Europskom svemirskom agencijom (ESA) i Europskom organizacijom za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT).

Trenutačno dogovoreno financiranje u okviru programa Digitalna Europa iznosi više od 315 milijuna EUR. Pokretanje označava kraj prve faze i početak druge faze, a oba su financirana s više od 150 milijuna EUR. Treća faza i njezino financiranje podliježu dogovoru o konačnom programu Digitalna Europa za razdoblje 2025. – 2027., koji je trenutačno u izradi. Dodatna financijska sredstva za istraživanje i razvoj dodatnih digitalnih dvostrukih kapaciteta dodijeljena su u okviru programa Obzor Europa.

„Pokretanje početne destinacije Zemlja (DestinE) prava je prekretnica u našoj borbi protiv klimatskih promjena. Destina će nam napraviti vrlo točnog blizanca Zemlje. To znači da možemo uočiti ekološke izazove koji nam mogu pomoći da predvidimo buduće scenarije, kao nikad prije. Ova prva faza pokazuje koliko možemo postići kad Europa objedini svoju znanstvenu izvrsnost i golemu superračunalnu snagu. Danas je budućnost doslovno u našim vrhovima prstiju.“, izjavila je povodom lansiranja projekta izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari