Olaf obilježava obljetnicu svojih operacija: 25 godina borbe protiv prevara

Šefica EPPO-a i šef OLAF-a, foto: PR

Europski ured za borbu protiv prekršaja (OLAF) započeo je svoje poslovanje 1. lipnja 1999. 25 godina kasnije, OLAF je zatvorio tisuće istraga i lovio milijarde eura koji su ukradeni od europskih poreznih obveznika. Svijet se jako promijenio, ali borba protiv prevara također se razvila.

Od 1999. godine, istražitelji OLAF -a otkrili su oko 16 milijardi eura vrijednih prevara ili nepravilnosti u korištenju EU sredstava. Povrh toga, OLAF je istraživao slučajeve nedoličnog ponašanja od strane osoblja ili članova EU -a, otkrivajući krijumčarenje, krivotvorene proizvode i razvijajući politike koje sprečavaju da se prevara uopće dogodi.

OLAF je zatvorio ukupno više od 6000 istraga u posljednjih 25 godina, s preporukama za daljnje akcije koje se kreću od povrata novca ili poboljšanja administrativnih provjera, do pokretanja kaznenog postupka ili pokretanja disciplinskih mjera.

“Ovo je trenutak da s ponosom pogledamo na naša postignuća i vrijeme da se radujemo budućnosti. Pokazali smo da se ulaganje u borbu protiv prevare isplati – za svaki potrošen euro na operacije Olafa, barem smo pronašli pronašli 10 eura koji će se povratiti u proračun EU -a.“, poručio je generalni direktor OLAF-a Ville Itälä.

Olaf je proveo četvrt stoljeća štiteći ne samo milijarde poreznog novca koji pripada građanima EU -a, već i njihova prava, sigurnost, zdravlje, radna mjesta i gospodarstvo.

Provalili smo međunarodne krađe u vezi poljoprivrede, infrastrukture, zdravlja, obrazovanja, istraživanja, energije, okoliša i digitalizacije. Presretali smo lažne šampone, nesigurne igračke, tablete, opasne plinove i pesticide, patvoreni med, nezakonita odlaganja otpada, ugrožene vrste. Spriječili smo prevare na vrhuncu pandemije Covid-19. Pratili smo operatore koji su izbjegavali carinske obveze i PDV, šteteći europskim tvrtkama i radnim mjestima. Prije 25 godina, prevaranti nisu morali previše brinuti o prekograničnim istragama. Stvari su sada vrlo različite. Olaf je izgradio mostove i proširio mrežu.“, poručio je Itälä.

Prema njegovim riječima agencija se mora potruditi održati čak i dok se suočava s izazovom usklađivanja složenijeg, povećanog radnog opterećenja, a raspolažući s istim sredstvima.

Želim da ključne riječi za Olafovu budućnost budu: poboljšana istraživanja kroz analizu podataka i umjetnu inteligenciju, ciljana prevenciju prijevara i snažna suradnja.“, zaključio je generalni direktor ureda.

Preuzeo prvo tijelo za borbu protiv prevara

Podsjetimo, prvo europsko tijelo za borbu protiv prevara UCLAF stvoreno je 1987. godine u sklopu generalnog tajništva Europske komisije.

No nakon optužbi za nepravilnosti u radu, između ostalog i za korupciju, pojavila se potreba za novim istražnim tijelom s jačim ovlastima i neovisnošću.

Olaf je tako preuzeo iz UCLAF 1999. godine, s kompetencijama koje su uključivale istrage unutar institucija EU. Akronim Olaf dolazi iz imena Ureda na francuskom: Office Européen de Lutte antifraude.

OLAF-ovo trenutno temeljno zakonodavstvo je Uredba 883/2013 (s izmjenama i dopunama u siječnju 2021.). Olaf je potpuno neovisan u provođenju svog istražnog mandata. Olafovi središnji uredi nalaze se u Bruxellesu, Belgiji, a njegovo osoblje dolazi iz cijele EU, a to su istražitelji, forenzički stručnjaci, analitičari podataka, stručnjaci za politiku…

I u Hrvatskoj je otkrio desetke prevara, a u njihovom sprječavanju intenzivno surađuje i s uredom europskog tužitelja EPPO-om.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari