Britanska tvrtka uz pomoć deepfakea prevarena za 25 milijuna dolara

Haker, ilustracija. Foto: Mikhail Nilov/Pexels

Britanska multinacionalna projektantska i inženjerska tvrtka, koja stoji iza svjetski poznatih zgrada kao što je Opera u Sydneyju, potvrdila je da je bila meta deepfake prijevare koja je dovela do toga da je jedan od njezinih zaposlenika u Hong Kongu isplatio 25 milijuna dolara prevarantima.

Glasnogovornik tvrtke potvrdio je za CNN kako se prijevara dogodila u siječnju, pri čemu su korišteni lažni glasovi i fotografije.

“Nažalost, u ovoj fazi ne možemo ulaziti u detalje jer je slučaj još uvijek predmet istrage. Naša financijska stabilnost i poslovanje nisu bili pogođeni i niti jedan od naših internih sustava nije bio ugrožen”, kazao je.

Policija u Hong Kongu u veljači je, piše CNN, objavila kako je spomenuti zaposlenik nasamaren na način na je bio pozvan da prisustvuje video konferenciji zajedno s financijskim direktorom tvrtke za kojeg se ispostavilo da je njegov deepfakeom kreirani dvojnik.

Prethodno je dobio i mail iz centrale u Londonu u kojem ga se tražilo da uplati navedeni iznos, što je i učinio nakon što je zahtjev potvrđen na toj video konferenciji.

Arup inače ima 18.500 zaposlenika u 34 ureda diljem svijeta, a njegov regionalni predsjednik za istočnu Aziju, Michael Kwok, istaknuo je kako se broj takvih napada u posljednje vrijeme rapidno povećao te kako postaje sve sofisticiraniji i ozbiljniji.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari