Prošle godine u Hrvatskoj zabilježen ogroman porast napada zlonamjernim kodovima

Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Nacionalni CERT lani je zaprimio i obradio 1.236 računalno-sigurnosnih incidenata ili 4,6 posto manje nego u 2022., dok su veliki porast, za 263 posto, zabilježili incidenti zaraze sustava zlonamjernim kodom, izvijestili su u iz CARNeta.

Ti i drugi podaci sadržani su u Godišnjem izvještaju CERT-a o kibernetičkim napadima.

Hina pojašnjava da je nacionalni CERT je sektor za obradu računalno-sigurnosnih incidenata, podizanje svijesti i edukaciju o kibernetičkoj sigurnosti hrvatskih građana, koji djeluje u sklopu Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Ističu i da je u 2023. broj računalno-sigurnosnih incidenata bio u blagom padu, ali da je najviše bilo incidenata tipa “phishing” i “scam”.

I jedno i drugo su, prema CERT-u, kriminalne aktivnosti u kojima netko nekoga vara ili potkrada, pa je tako phising vrsta socijalnog inženjeringa-prijevara u kojima napadač lažnim predstavljanjem i naizgled legitimnim zahtjevom pokušava potencijalnu žrtvu natjerati da učini nešto u njihovu korist.

Scam je, pak, prijevara s ciljem brzog ostvarivanja profita varanjem drugih s lažnim podacima prilikom davanja ponude ili nuđenja dogovora.

Najveći broj takvih incidenata lani je zabilježen u siječnju, ožujku i kolovozu.

S druge strane, ogroman porast prijava u odnosu na 2022. godinu, od 263 posto, CERT je primio o incidentima sustava zaraženih zlonamjernim kodom, što znači da su ostvarili kompromitaciju i zaraženost uređaja tim kodom ili računalnim programima koji se pokreću bez stvarnog korisnikovog pristanka, oštećuju programe i kradu podatke sa sustava te se šire na druga računala (npr. kompjuterski virusi).

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari