EPPO reagirao ovaj tjedan na više prevara u Italiji, zbog zadnje zamrznuo 15 milijuna eura

Pixabay.com
Rim, Italija, foto: Pixabay.com

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Palermu (Italija), danas je izvršen nalog za zamrzavanje više od 15 milijuna eura, koji je izdao sudac za prethodnu istragu Suda u Palermu, protiv sedam pojedinaca i pet tvrtki, osumnjičen za prijevare s EU fondovima, vlastito pranje novca i utaju poreza.

Protiv sedmorice osumnjičenika sudac je odredio i mjere zabrane podnošenja zahtjeva za subvencije, sklapanje ugovora s javnom upravom te bavljenje određenim profesionalnim i poduzetničkim aktivnostima. Osim zapljene novca, nekretnina i dionica poduzeća, talijanska financijska policija (Guardia di Finanza) iz Palerma zaplijenila je i poznati kamper s političkim porukama i dva lijesa na vrhu, koji je bio parkiran pokraj povijesne znamenitosti u Palermu više od godinu dana i pripadao je osumnjičenima.

Navodi se da su osumnjičenici krivotvorili dokumentaciju, uključujući službene deklaracije, tehnička izvješća i fotografska izvješća, kako bi nezakonito pribavili više od 4,5 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) za izgradnju sustava distribucije goriva, farme sa stajama i vinograd sa zatvorenim podrumom. Od tražene sume već je isplaćeno preko 2,2 milijuna eura.

Prema istrazi, osumnjičenici su također izdavali i koristili fakture za nepostojeće poslove u iznosu od 8,3 milijuna eura, čime su osumnjičenici dobili više od 3,4 milijuna eura povrata PDV-a.

Osim toga, otkriveni su dokazi o pranju novca – što uključuje iste osobe koje su počinile i primarnu prijevaru i naknadno pranje nezakonito stečenih prihoda. Vjeruje se da je više od 1,1 milijuna eura zarade od prijevare iskorišteno za kupnju nekretnina iz stečajnog postupka i za špekulativna ulaganja, s ciljem zamagljivanja kriminalnog podrijetla novca. Još 850.000 eura stečenih kaznenim djelom također je navodno pronevjereno.

Kako bi spriječio pet tvrtki pod istragom da nastave s gospodarskim aktivnostima, sudac je naredio njihovo oduzimanje i imenovao sudskog upravitelja da ih nadzire. Ukupna vrijednost tvrtki je 7,5 milijuna eura.

Prevare u poljoprivredi

Dan prije, u četvrtak, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Palermu (Italija), talijanska financijska policija (Guardia di Finanza) izvršila je nalog za zamrzavanje imovine dvojice poljoprivrednika osumnjičenih za prijevaru s poljoprivrednim fondovima, uz procijenjenu štetu od 650.000 eura.

Navodi se da su osumnjičenici, vlasnici farme u Scordiji, od 2017. do 2023. lažno prijavili vlasništvo i posjed zemljišta u općinama Vittoria i Acate, kako bi dobili poljoprivredna sredstva EU. Podrazumijeva se da su time doveli u zabludu talijansku Agenciju za poljoprivredna plaćanja (Agenzia per le erogazioni in agricoltura – AGEA) i neopravdano primili više od 650.000 eura EU subvencija.

Na zahtjev delegiranih europskih tužitelja, sudac za prethodnu istragu suda u Caltagironeu naredio je zapljenu imovine, uključujući bankovne račune, imovinu i automobile, koji odgovaraju neopravdano primljenom iznosu – mjeru koju je 21. svibnja izvršio Guardia di Finanza iz Raguse.

U srijedu je pak izvršen nalog za zamrzavanje više od 442.000 eura, koji je izdao sudac za preliminarne istrage suda u Cataniji protiv tri osobe povezane s poljoprivrednim tvrtka koja posluje u pokrajini Catania, zbog sumnje za prijevaru u vezi s poljoprivrednim fondovima EU-a.

Prema istrazi, osumnjičenici su se između 2020. i 2023. uspješno prijavili za više od 375.000 eura iz fondova EU za poljoprivredu, lažno prijavljujući vlasništvo i posjedovanje zemljišta (više od 368 hektara) u sicilijanskim pokrajinama Syracuse i Catania. Osim toga, osumnjičenici su primili više od 65.000 eura prava na plaćanja izravno od Talijanske agencije za poljoprivredna plaćanja (AGEA).

Istraga je pokazala da osumnjičenici zapravo nisu bili vlasnici zemljišta te da su samo imali pravo kositi njegovu travu – jer su za to dobili ugovor od stvarnog vlasnika zemljišta, Mornaričko-zračne postaje Sigonella. Zbog toga ga nisu smjeli koristiti za poljoprivredne poslove, već samo za obavljanje usluge košnje trave.

Osumnjičeni su dva brata i partner jednog od njih. Jedan od braće je radio u talijanskom Centru za pomoć poljoprivredi (CAA), dok je drugi vlasnik poljoprivrednog posla. Podrazumijeva se da je potonji partner aktivno pridonio prijevari za koju se sumnja.

Hrvatske prevare u poljoprivredi

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) podigao je nedavno (16. svibnja) optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava i to nakon provedene istrage o tri projekta sufinanciranih sredstvima Unije, koji uključuju izgradnju staklenika. 

Podsjetimo, za spomenuto djelo tereti se bivši ministar gospodarstva i bivši šef Croatia osiguranja Hrvoje Vojković.

Na temelju rezultata provedene istrage postoji osnovana sumnja da je u razdoblju od travnja 2020. do kraja prosinca 2022. prvooptuženik – vlasnik trgovačkog društva – podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte, koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je zajednička vrijednost iznosila nešto manje od 650.000 eura – za koje su zatražene subvencije u vrijednosti od gotovo 370.000 eura – bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85 posto i Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto.

„Nadalje, utvrđeno je da je za dobivanje bespovratnih sredstava, trgovačko društvo prvooptuženika trebalo ispunjavati obvezne uvjete natječaja. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Isto tako utvrđeno je da je prvooptuženik, u tri navrata, lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da na zemlji u vlasništvu njegovog trgovačkog društva uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Naime, tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije.“, navedeno je u optužnici.

Tako izdane potvrde o ekonomskoj količini prvooptuženik je priložio Zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete, tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru njegovog trgovačkog društva ima potrebnu ekonomsku veličinu.

„Tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, kako bi djelatnike Agencije uvjerio u istinitost tvrdnji navedenih u zahtjevima za potpore, Agenciji je dostavio neistinitu dokumentaciju koju je sačinio zajedno sa drugooptuženikom, kojom je lažno prikazao da njegovo trgovačko društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja. Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore okrivljeniku.“, navedeno je u pojašnjenju optužnice.

U Hrvatskoj je EPPO prošle godine pokrenuo 36 istraga, ukupne štete od 69 milijuna eura, a u njima su se našli i ‘svježiji’ ministri od spomenutog Vojkovića.

To su bivši ministri iz Vlade RH Andreja Plenkovića – Gabrijela Žalac, s jednom optužnicom i jednom istragom te Tomislav Tolušić, s jednom optužnicom. 

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) neovisno je javno tužiteljstvo Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presude protiv financijskih interesa EU-a.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari