Europski akt o kritičnim sirovinama stupio na snagu: Jačanje domaće opskrbe i smanjenje ovisnosti

Na snagu je stupio Europski akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj osigurati raznoliku, sigurnu i održivu opskrbu industrije EU-a kritičnim sirovinama. Siguran pristup kritičnim sirovinama ključan je za strateške sektore, uključujući čiste tehnologije te digitalnu, obrambenu i zrakoplovno-svemirsku industriju.

Europa sada ima regulatorni okvir za jačanje domaćih kapaciteta i konsolidaciju održivosti i kružnosti lanaca opskrbe kritičnim sirovinama u EU-u, uz nastavak provedbe programa diversifikacije. Tim će aktom EU ojačati domaću opskrbu i smanjiti ovisnost o pojedinačnim dobavljačima. Kako je istaknuto u razdoblju nakon pandemije bolesti COVID-19 i ruske invazije na Ukrajinu, strateške ovisnosti izložile su europsku industriju rizicima od poremećaja u lancu opskrbe.

Aktom se utvrđuju referentne vrijednosti za povećanje kapaciteta za vađenje, preradu i recikliranje kritičnih sirovina u EU-u i usmjeravanje napora za diversifikaciju.  Osim toga, njime se stvara okvir za odabir i provedbu strateških projekata, koji mogu imati koristi od pojednostavnjenih uvjeta za izdavanje dozvola i omogućivanje pristupa financiranju te se utvrđuju nacionalni zahtjevi za razvoj istraživačkih programa u Europi. Nadalje, Uredbom će se poboljšati kružnost i učinkovita upotreba kritičnih sirovina stvaranjem lanaca vrijednosti za reciklirane kritične sirovine. Kako bi se osigurala otpornost lanaca opskrbe, Aktom se omogućuje praćenje lanaca opskrbe kritičnim sirovinama te razmjena informacija i buduća koordinacija zaliha strateških sirovina među državama članicama i velikim poduzećima.

Otvaranje poziva na podnošenje prijava za strateške projekte

Izvršni potpredsjednik Šefčovič otvorio je u četvrtak prvi sastanak Odbora za kritične sirovine. Povjerenik Breton obratio se i predstavnicima na visokoj razini Odbora za kritične sirovine. Odbor će imati važnu ulogu u provedbi novog okvira politike, podupiranju Komisije u odabiru i provedbi strateških projekata, razmjeni informacija o postupcima izdavanja dozvola i inicijativama za kružnost te olakšavanju međunarodne suradnje i strateških partnerstava u području sirovina. Predstavnici svih država članica i Komisije u četvrtak su se sastali kako bi raspravljali o provedbi Uredbe.

Na prvom sastanku Odbora Komisija je otvorila poziv na podnošenje prijava za strateške projekte. Prvi rok za podnošenje prijava je 22. kolovoza 2024. u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Detaljne informacije, uključujući obrazac za prijavu i Vodič za podnositelje zahtjeva, dostupne su na internetskim stranicama o strateškim projektima.

Stupanjem na snagu Akta o kritičnim sirovinama Europa započinje novo poglavlje o industriji. U nestabilnom geopolitičkom kontekstu Europa ubrzava napore, na nacionalnoj razini i u partnerstvu s trećim zemljama, kako bi postigla sigurnu, obilnu i održivu opskrbu sirovinama koje su ključne za naše klimatske, digitalne, obrambene i sigurnosne potrebe. Potpuno sam uvjeren da je provedba Akta o kritičnim sirovinama na pravom putu kako bi se brzo utvrdili i poduprli strateški projekti, olakšalo agregiranje potražnje i povećao broj kvalificiranih radnika u našim novim industrijskim projektima u području rudarstva, rafiniranja i recikliranja kritičnih sirovina.“, naveo je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Agregiranje potražnje i povezivanje strateških sirovina

Komisija je produljila anketu namijenjenu poduzećima i drugim relevantnim stranama zainteresiranima za objedinjavanje potražnje i povezivanje ponude i potražnje za kritičnim sirovinama. Odgovori na anketu pridonijet će uspostavi tog novog mehanizma. U anketi možete sudjelovati do 31. svibnja 2024. 

Podsjetimo, u okviru industrijskog plana i zelenog plana Komisija je 16. ožujka 2023. predstavila prijedlog Akta o kritičnim sirovinama. Mjere se temelje na procjeni kritičnosti iz 2023., izvješću o predviđanjima usmjerenom na strateške tehnologije i mjerama pokrenutima u okviru Akcijskog plana za kritične sirovine iz 2020.

„Ova prva sjednica Odbora važan je korak u ostvarenju Akta o kritičnim sirovinama, samo 14 mjeseci nakon što ga je Komisija prvi put predložila. Stoga možemo sigurno reći da smo ozbiljni u našim ambicijama i da nismo izgubili jedan dan. Aktom o kritičnim sirovinama utvrđeni su ambiciozni ciljevi za ubrzanje proizvodnje primarnih i sekundarnih sirovina, uz istodobno ispunjavanje najviših socijalnih i okolišnih standarda te uspostavu strateških partnerstava s trećim zemljama. Cilj je ovog Odbora osigurati da svi zajedno radimo na potpunoj i brzoj provedbi Akta u istom smjeru.“, izjavio je Maroš Šefčovič, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, međuinstitucijske odnose i predviđanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari