Istražili smo prevare na društvenim mrežama: Nude ulaganja u Inu, basnoslovne prinose

Lažni oglasi Foto: Screenshot, INA/PR

Na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu Facebooku oglašavaju se, uz mnoge prave tvrtke i one lažne. Neke pozivaju na investiranje u digitalne valute, neke u dionice tvrtki, neke oglašavaju rasprodaje vrijednih proizvoda koje se jedino može kupiti kreditnom karticom, ne i pouzećem…

Zadnja u nizu prevara koju smo uočili tiče se investiranja u najjaču tvrtku u vezi trgovine naftnih derivata – INA-u.

„Kupite dionice INA u vrijednosti od 250 i primajte 4000 mjesečno na svoju karticu.“, stoji u jednoj od reklama s lošom fotografijom na kojoj se vidi benzinska pumpa INA-e i čovjek koji nešto potpisuje, a nalikuje na predsjednika RH Zorana Milanovića.

Drugi prevarantski oglas koji smo kopirali i uputili na provjeru u Upravu INA-e je puno detaljniji.

Na njemu je fotografija predsjednika Upravnog odbora INA-e Petera Rataticsa u kojem ‘on’ poziva na ulaganje.

„Odlučili smo otvoriti pristup investicijama svim građanima, jer će to biti od koristi i INA GRUPI i građanima Hrvatske. Činjenica je da se danas na svjetskom tržištu najviše traže nafta i prirodni plin. Potražnja za njihovom kupnjom brzo raste u svim zemljama svijeta. Zato smo odlučili da povećamo proizvodnju nafte i plina za četiri puta i da kao investitore privučemo ljude iz cijele Hrvatske, a budući da se cijene nafte i plina brzo mijenjaju, svaki ulagač u projekt INA u prosjeku mjesečno zaradi od 4000 do 6000 euro.“, stoji u poruci s pravopisnim greškama koju smo u cijelosti prenijeli.

Na poruci je opcija ‘PRIDRUŽI SE!’ koja vodi do lažnog ponuđača, odnosno njegove lažne trgovinske platforme.

Poslali smo medijski upit i u središte Mete, tvrtke u vlasništvu Facebooka, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor u vezi toga – poduzima li Facebook neke akcije za otkrivanje lažnih oglasa i prevara, kako se to trudi primjerice plaćanjem tzv. factcheckera, koji bi trebali otkrivati lažne vijesti plasirane na društvenoj mreži.

Ovaj tjedan ponovno smo provjerili situaciju s lažnim oglasima u vezi investiranja u INA-u i otkrili i treći lažni oglas.

Pod nazivom ‘Projekt za građane hrvatske’ lako je uočljiva pravopisna greška jer se Hrvatska piše velikim početnim slovom. I u njemu se nagovara na ulog od 250 eura: “Kupite dionice tvrtke INA u iznosu od 250 EUR i dobite 4000 EUR”, stoji u lažnom investicijskom pozivu kojeg smo također prepisali s pravopisnom greškom – dobite.

screenshot Facebook stranice, Financije.hr

Kontaktirali smo prevarante

Link vodi do web stranice koja je predstavljena kao trgovinska platforma. Na njoj se trebate registrirati, odnosno otvoriti svoj račun i ostaviti podatke. Nakon toga ubrzo će vas kontaktirati prevaranti, najčešće s broja iz Velike Britanije i na engleskom jeziku s naglaskom iz istočne Europe ili čak Indije, uvjeravati da im prebacite novac, početnih 250 eura. “S tim iznosom većina ulagača kreće.”; poručeno nam je i potom postavljeno pitanje: “Što je Vaš cilj kao ulagača? Želite li zaraditi za automobil ili kuću?”.

Također će se povezati s vama online i preko mail-a vam dati uputstva – što da instalirate na svoje računalo (u vezi njihove lažne trgovinske platforme), a na kraju vas nagovarati da im i pošaljete presliku vaše osobne – ‘kako bi znali da se radi o vama’.

Mi im nismo htjeli ništa uplatiti, no kontaktirali smo osobu koja je uplatila početni novac, ali je shvatila na pola puta procedure kroz koju vas vode prevaranti – da se radi o prevari. Kontaktirala je svoju banku, ne želeći dovršiti postupak koji su prevaranti zahtijevali i pojasnila što se dogodilo. Banci je, prema njezinim riječima, bilo presudno da vidi da lažna trgovinska platforma nije certificirana za trgovanje koje je oglašavala – i skoro prevarenoj klijentici povukla uplaćeni novac, do kojeg prevaranti nisu mogli bez završnih koraka u online prevari.

Upozorenje staro već više od pola godine

Nakon što smo poruke proslijedili u INA-u dobili smo idući odgovor, a koji upućuju na učestalost prevara s kojima se i ova tvrtka suočava već neko vrijeme. Odnosno koristi se njezino ime i brend kako bi se prevarilo korisnike društvene mreže koji traže pogodnu investiciju.

„Poštovani, zahvaljujemo na Vašem upitu. INA je više puta u proteklom razdoblju obavještavala javnost o lažnim nagradnim igrama i sličnim obmanama koje se u njezino ime pojavljuju na društvenim mrežama, što putem svojih profila na društvenim mrežama, što putem web stranice.“, navedeno je u odgovoru korporativnih komunikacija tvrtke.

Na spomenutoj stranici stoji upozorenje iz rujna 2023. godine, što govori o višestrukim pokušajima prevare na ime kompanije.

„Obavještavamo vas kako društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike te u obliku nagradnog natječaja u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao INA. Savjetujemo vam da sa spornim stranicama ne dijelite svoje osobne, bankovne ili bilo kakve druge podatke kako bi se zaštitili od potencijalne krađe podataka i novca.

Napominjemo da je www.ina.hr adresa Inine službene internet stranice na kojoj se objavljuju sve relevantne aktivnosti kompanije te nagradne igre i natječaji koje organiziramo, a koje uvijek sadržavaju pravila i informacije o zaštiti vaših podataka.

Također, službena Facebook stranica Ine te službena Instagram stranica Ine su jedini profili na tim društvenim mrežama na kojem INA objavljuje projekte i nagradne igre i natječaje koje organiziramo, a koji uvijek sadržavaju pravila natječaja i informacije o zaštiti vaših osobnih podataka. Bilo kakvi nagradni natječaji, nagradne igre ili investicijski pozivi koje se objavljuju na drugim web stranicama nisu povezani s Inom ni na koji način.

Molimo vas da sve sumnjive natječaje, odnosno nagradne igre i poruke od strane drugih stranica koje se predstavljaju kao INA prijavite administraciji društvenih mreža kao sumnju u pokušaj internetske prevare. Lažne investicijske prilike, uz lažne nagradne igre, jedna od češćih taktika koje koriste kibernetički kriminalci, a više o svemu možete se informirati i na internetskim stranicama MUP-a.“, stoji u spomenutom upozorenju tvrtke.

Novo priopćenje INA-e u vezi prevare

Nakon našeg upita i upozorenja INA je izdala priopćenje u četvrtak, 16. svibnja ove godine.

“U tijeku je prevara na društvenim mrežama o investicijskim ulaganjima povezanim s Inom. Obavještavamo javnost kako u posljednje vrijeme društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao INA, d.d.”, stoji u današnjem priopćenju u kojem se ponavljaju gore spomenuta upozorenja.

49 Odgovora

  1. Ima li ko dobar recept za kolač?? A da nije prevara kao onaj Crnac bez jaja, meni ga nahvalili al mi nije nešto dobro lego na.. želudac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari