Pozitivni učinci Schengena, rasta BDP-a i turizma: Hrvatska putovnica najjača u regiji

foto: PR

VisaGuide Passport Index sustav je rangiranja za putovnice, koji koristi faktor – ocjenu značajnosti odredišta (DSS) za dodjeljivanje jedinstvene vrijednosti svakoj putovnici, a prema zadnjem izvješću hrvatska putovnica je rangirana kao najjača u regiji.

Prema VisaGuide.World, singapurska putovnica najjača je putovnica na svijetu, s ocjenom 91,15 u lipnju 2024. Slijede je talijanska, španjolska, francuska i mađarska putovnica, na popisu prvih pet najjačih putovnica za 2024.

Hrvatska putovnica je po snazi na 22. mjestu s 88.28 bodova, odmah iza Grčke, a ispred Malte, Islanda, Slovenije, Litve, UAE, Slovačke, Velike Britanije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Estonije, Lihtenštajna….

Na zadnjem, 199. mjestu analiziranih zemalja, nalazi se Somalija s 8.15 bodova. Ispred nje, među zadnjim državama na listi su i Sjeverna Koreja, Irak, Libija, Sudan, Pakistan, Afganistan i Sirija.

Ono što VisaGuide.World’s Passport Index čini drugačijim je činjenica da ne postoje dvije putovnice rangirane na isti način. To je omogućeno korištenjem njihove vlastite ocjene značajnosti odredišta (DSS) – kombinacije mnogih čimbenika koji svakoj putovnici daju jedinstvenu vrijednost.

„Kako bismo postigli jedinstveno rangiranje, svakom odredištu putovanja dodjeljujemo vrijednost koju nazivamo ocjenom značajnosti odredišta (DSS). Jedinstvena DSS vrijednost dodjeljuje se svakoj destinaciji na temelju politike ulaska koju provodi na putovnici, BDP-u, indeksu snage, indeksu turizma i indeksu ljudskog razvoja (HDI), među ostalim čimbenicima. DSS se množi s vrijednošću vize odredišne ​​zemlje za odabrane nositelje putovnice.“, poručeno je u vezi metodologije.

izvor: VisaGuide.World’s Passport Index

Metodologija i izračuni

Putovanje bez vize – ako nije potrebna viza za nositelje putovnice neke zemlje, DSS se množi s 1. Elektronička autorizacija putovanja. DSS se također množi s 1 ako nositelji putovnice mogu dobiti elektroničko odobrenje za putovanje (ETA). Viza po dolasku – za zemlje odredišta koje zahtijevaju vizu po dolasku, DSS se množi s 0,8.

Elektronička viza (e-Visa) – za odredišne ​​zemlje u kojima nositelj putovnice mora dobiti elektroničku vizu koju je odobrila vlada (e-Visa) prije polaska, DSS se množi s 0,3.

Veleposlanstvo ili druge vize koje je odobrila vlada – ako vlasnici putovnice trebaju podnijeti zahtjev za vizu u veleposlanstvu ili bilo koji drugi oblik dozvole prije odlaska koju je odobrila vlada, dodjeljuje se rezultat s vrijednošću = 0.

Putovanje bez putovnice – ako nositelji putovnice mogu posjetiti zemlju bez putovnice, DSS se množi s 1,01.

Zabranjen ulazak – ako vlasniku putovnice nije dopušten ulazak u zemlju, DSS se množi s -0,5.

Budući da je svakoj zemlji odredišta dodijeljen jedinstveni DSS, to znači da mogućnost putovanja bez vize do odredišta s višim DSS-om daje odabranoj putovnici veću vrijednost od pristupa bez vize zemlji s niskim DSS-om. To rezultira preciznijim rangiranjem za svaku putovnicu.

Nakon što se izračunaju svi faktori, svaka putovnica ima svoju jedinstvenu vrijednost, pri čemu ne postoje dvije zemlje koje imaju isti broj “bezviznih” odredišta.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari