HNB u ovoj godini očekuje veći rast BDP-a i usporavanje inflacije

Hrvatska narodna banka, Zagreb, Foto: Financije.hr

Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijim je makroekonomskim projekcijama povećala stopu rasta realnog BDP-a u 2024. na 3,3 posto, s tri posto koliko je očekivala u prognozama objavljenim krajem prošle godine, dok je projekciju stope inflacije smanjila s prosinačkih četiri posto na 3,8 posto.

“HNB u 2024. očekuje ubrzavanje godišnjeg rasta realnog BDP-a Hrvatske na 3,3 posto, s 3,1 posto u 2023., no u sljedeće bi se dvije godine mogao postupno usporiti”, navodi se u sažetku proljetne makroekonomske projekcije.

“Očekivano intenziviranje gospodarske aktivnosti u cijeloj 2024. odražava očekivani nastavak snažnog rasta osobne potrošnje, podržan povoljnim kretanjima na tržištu rada i ekspanzivnom fiskalnom politikom, potom jačanje vanjske potražnje te oporavak robnoga izvoza i investicija poduzeća”, procjenjuju analitičari HNB-a.

U 2025. i 2026. očekuju relativno ujednačen porast glavnih sastavnica BDP-a zbog daljnjeg rasta vanjske potražnje, povoljnih kretanja na tržištu rada i nastavka priljeva relativno visokih iznosa sredstava iz fondova EU.

Po podacima iz tablica HNB-a, gospodarski bi rast u 2025. mogao usporiti na 2,8 posto, a 2026. na 2,6 posto.

“Rizici vezani uz središnju projekciju realnoga gospodarskog rasta Hrvatske čine se uravnoteženi”, smatraju u središnjoj banci.

Pritom ističu kako su, s obzirom na i nadalje prisutne geopolitičke napetosti kao i mogućnost njihove eskalacije, gospodarska kretanja u međunarodnom okružju te kretanja cijena sirovina i energenata još vrlo neizvjesna.

Prognoziraju i primjetno snižavanje prosječne godišnje stope inflacije potrošačkih cijena, na 3,8 posto, s lanjskih 8,4, uz daljnje usporavanje na 2,6 posto u 2025. i 2,1 posto u 2026. godini.

20 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari