Predsjednica Uprave Zagrebačke burze za Financije.hr: Potrebna nam je veća vidljivost regije na investitorskoj karti

Ivana Gažić Foto: ZSE

U Zagrebu u hotelu International počela je investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze „CEE Investment Opportunities“.

Događanje se tradicionalno odvija svakog proljeća u Zagrebu od 2014., a koncipirano je kao mjesto susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt kompanija i investitora.

Na ovogodišnjem događanju uz hrvatske i slovenske kompanije sudjelovala je i jedna  kompanija uvrštena na Bukureštansku burzu.

Tvrtke s Ljubljanske burze koje nazoče konferenciji su Cinkarna Celje, Krka, Luka Koper, Petrol, Sava RE, Telekom Slovenije i Triglav Group.

Sa Zagrebačke burze – AD Plastik, Arena Hospitality, Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom, Končar Elektroindustrija, Podravka, Span i Valamar Riviera.

I s Bukureštanske burze TeraPlast Group.

Sudjelovanje je prijavilo 26 investicijskih društava i banaka, koje predstavlja 45 analitičara i investitora iz regije i inozemstva, a ukupno će održati oko 170 sastanaka s uvrštenim društvima.

Trgovanje najjačim tvrtkama drži likvidnost

U sklopu događanja održane su i prezentacija slovenskog, hrvatskog te rumunjskog tržišta kapitala, čije je potencijale prezentirao Đivo Pulitika, fond manager InterCapital Asset Managementa.

Pulitika je analizirao i usporedio trendove koji vladaju na spomenutim burzama. Kao tvrtke koje potiču najveće burzovno trgovanje na Zagrebačkoj burzi spomenuo je Končar, Zagrebačku banku i HT. Što one znače za likvidnost Zagrebačke burze to za Ljubljansku burzu znači NLB (Nova ljubljanska banka) i Krka.

„Likvidnost je problem svugdje, samo jake kompanije ju drže.“, naveo je Pulitika koji se nada novom izlistavanju kompanija na burzi (IPO) kako bi se oživjelo burzovno tržište.

Đivo Pulitika, InterCapital Asset Management, foto: PR

Kao novi trend spomenuto je trgovanje ETF-ovima. Exchange Traded Fund ili skraćeno ETF jedna je od najvažnijih financijskih inovacija u posljednjih nekoliko desetljeća. Trgovanje ETF-ovima na Zagrebačkoj burzi iznosi 7 posto ukupnog trgovanja, što je znatno više od 0,2 posto na Ljubljanskoj burzi. Pulitika je spomenuo kako u SAD-u taj obujam trgovanja ETF-ovima iznosi 30 posto burzovnog prometa, najviše od svih svjetskih burzi.

„Bit će zanimljivo pratiti kako će se trend nastaviti.“, zaključio je.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, kao i njezin kolega Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze za Financije.hr su naveli kako je ključna stvar za povećanje burzovne likvidnosti – financijsko opismenjavanje građana, ali i poslovnih ljudi koji često zaziru od izlistavanja njihovih tvrtki na burzu – zbog straha od procedure. No burze i njihovi djelatnici su upravo tu da im savjetodavno pomognu u toj tranziciji i izlistavanju koje će im omogućiti dokapitalizaciju tvrtke te unaprjeđenje i širenje poslovanja, istaknuli su čelnici spomenutih burzi.

„Sretni smo što je ovo događanje u posljednjih deset godina preraslo u jednu od središnjih točaka susreta domaće i regionalne investicijske zajednice. Nastojimo proširiti sudjelovanje i na regiju te uključiti i kompanije uvrštene na burze iz okruženja te dovesti veći broj stranih investitora. Potrebna nam je veća vidljivost regije na investicijskoj karti, a ovakva događanja jedan su od koraka na tom putu. Važno je održati neposredan kontakt kompanija i investitora.“, poručila je Gažić.

Glavni cilj događanja jest domaćim i stranim investitorima olakšati pristup eminentnim hrvatskim i slovenskim kompanijama, čime se povećava njihova vidljivost te potencijalno i likvidnost. Događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se investitori neposredno bolje upoznaju ne samo s kompanijama uvrštenima na Zagrebačku i Ljubljansku burzu već i s investicijskim mogućnostima u široj regiji.

Zagrebačka i Ljubljanska burza i ubuduće će nastaviti s individualnim i zajedničkim aktivnostima kako bi povećali interes te ojačali povjerenje domaćih i stranih ulagatelja, poručeno je s konferencije.

Zagrebačka burza d.d.

Ulica Ivana Lučića 2a/22, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.100.392,86 (2022.)
Broj zaposlenih:
25 (2022.)

19 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari