Nastavlja se dominacija dolara u sustavu međunarodnih pričuva, unatoč sve većim promjenama

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Američki dolar nastavlja ustupati mjesto netradicionalnim valutama u globalnim deviznim rezervama, ali ostaje dominantna rezervna valuta, zaključak je najnovije analize MMF-a.

Dominacija dolara i prevelika uloga američkog dolara u svjetskom gospodarstvu nedavno je stavljena u fokus budući da su robusnost američkog gospodarstva, stroža monetarna politika i povećani geopolitički rizik pridonijeli višoj vrijednosti dolara. U isto vrijeme, ekonomska fragmentacija i potencijalna reorganizacija globalne ekonomske i financijske aktivnosti u odvojene blokove koji se ne preklapaju mogli bi potaknuti neke zemlje da koriste i drže druge međunarodne i rezervne valute.

Nedavni podaci iz Valutnog sastava službenih deviznih rezervi MMF-a (COFER) ukazuju na kontinuirano postupno smanjenje udjela dolara u alociranim deviznim rezervama središnjih banaka i vlada. Zapanjujuće, smanjena uloga američkog dolara tijekom posljednja dva desetljeća nije bila usklađena s povećanjem udjela ostalih valuta “velike četiri” – eura, jena i funte. Umjesto toga, popraćen je porastom udjela onoga što nazivamo netradicionalnim rezervnim valutama, uključujući australski dolar, kanadski dolar, kineski renminbi, južnokorejski won, singapurski dolar i nordijske valute. Najnoviji podaci proširuju ovaj trend.“, poručili su analitičari MMF-a u svom najnovijem blogu.

Novo doba digitalnih tehnologija

Ove netradicionalne pričuvne valute privlačne su upraviteljima pričuva jer pružaju diverzifikaciju i relativno atraktivne prinose te jer ih je postalo sve lakše kupovati, prodavati i držati s razvojem novih digitalnih financijskih tehnologija (kao što je automatsko stvaranje tržišta i automatizirano upravljanje likvidnošću).

Ovaj nedavni trend još je upečatljiviji s obzirom na snagu dolara, što ukazuje na to da su privatni investitori krenuli u imovinu denominiranu u dolarima. Ili bi se barem tako činilo iz promjene relativnih cijena. U isto vrijeme, ovo je opažanje podsjetnik da fluktuacije tečaja mogu imati neovisni utjecaj na valutnu strukturu portfelja pričuva središnje banke. Promjene u relativnim vrijednostima različitih državnih vrijednosnih papira, koje odražavaju kretanja kamatnih stopa, mogu na sličan način imati utjecaj, iako će taj učinak obično biti manji, utoliko što se prinosi na obveznice u glavnim valutama općenito kreću zajedno.

„U svakom slučaju, ti učinci vrednovanja samo pojačavaju opći trend. Gledajući dulje, tijekom posljednja dva desetljeća, činjenica da je vrijednost američkog dolara uglavnom nepromijenjena, dok se udio američkog dolara u globalnim pričuvama smanjio, ukazuje na to da su se središnje banke doista postupno udaljavale od dolara.“, zaključak je MMF-ove analize.

Istodobno, statistički testovi ne ukazuju na ubrzani pad rezervnog udjela dolara, suprotno tvrdnjama da su američke financijske sankcije ubrzale udaljavanje od dolara. Moguće je, kao što su neki tvrdili, da iste zemlje koje se žele odmaknuti od držanja dolara iz geopolitičkih razloga ne prijavljuju informacije o sastavu svojih rezervnih portfelja COFER-u. Međutim, 149 izvješćujućih gospodarstava čini čak 93 posto globalnih deviznih rezervi. Drugim riječima, ne-izvjestitelji čine samo vrlo mali udio globalnih rezervi.

Kineska politika na više frontova

Jedna netradicionalna rezervna valuta koja dobiva tržišni udio je kineski renminbi, čiji dobitak odgovara četvrtini pada udjela dolara. Kineska vlada unapređuje politike na više frontova za promicanje internacionalizacije renminbija, uključujući razvoj prekograničnog sustava plaćanja, proširenje swap linija i pilotiranje digitalne valute središnje banke. Stoga je zanimljivo primijetiti da internacionalizacija renminbija, barem mjerena udjelom rezervi valute, pokazuje znakove zastoja. Najnoviji podaci ne pokazuju daljnje povećanje udjela valute renminbi: neki promatrači mogu posumnjati da je deprecijacija tečaja renminbija u posljednjim kvartalima prikrila povećanje rezervi renminbija. Međutim, čak i prilagodba za promjene tečaja potvrđuje da je udio renminbija u rezervama pao od 2022.

Neki su sugerirali da ono što smo okarakterizirali kao kontinuirani pad u dolarskim držanjima i porast udjela rezervi netradicionalnih valuta zapravo odražava ponašanje nekolicine velikih držača rezervi. Rusija ima geopolitičke razloge da bude oprezna u držanju dolara, dok Švicarska, koja je akumulirala rezerve tijekom posljednjeg desetljeća, ima razloga da veliki dio svojih rezervi drži u eurima, budući da joj je eurozona zemljopisni susjed i najvažniji trgovinski partner.“, zaključuju analitičari.

Kada se isključi Rusija i Švicarska iz agregata COFER-a, koristeći podatke koje su objavile njihove središnje banke od 2007. do 2021., nalaze se male promjene u ukupnom trendu.

„Zapravo, ovaj je pokret prilično širok. U našem dokumentu iz 2022. identificirali smo 46 “aktivnih diversifikatora”, definiranih kao zemlje s udjelom deviznih rezervi u netradicionalnim valutama od najmanje 5 posto na kraju 2020. To uključuje velika napredna gospodarstva i tržišta u nastajanju, uključujući većinu Grupa dvadeset (G20) gospodarstava. Do 2023. najmanje još tri zemlje (Izrael, Nizozemska, Sejšeli) su se pridružile ovoj listi.“, naveli su analitičari MMF-a.

Oni su također otkrili da su financijske sankcije, kada su bile nametnute u prošlosti, potaknule središnje banke da skromno preusmjere svoje rezervne portfelje s valuta, koje su u opasnosti od zamrzavanja i preraspodjele, u korist zlata, koje se može skladištiti u zemlji i na taj način je bez rizika sankcija.

„Taj je rad također pokazao da je potražnja za zlatom od strane središnjih banaka pozitivno odgovorila na nesigurnost globalne ekonomske politike i globalni geopolitički rizik. Ovi čimbenici mogu ležati u pozadini daljnje akumulacije zlata od strane brojnih središnjih banaka tržišta u nastajanju. Međutim, prije nego što se previše posvetimo ovom trendu, važno je podsjetiti da je udio zlata u rezervama još uvijek povijesno nizak.“, zaključuju.

Ukratko, međunarodni monetarni sustav i sustav pričuva nastavljaju se razvijati. Obrasci koje su ranije istaknuti – vrlo postupno udaljavanje od dominacije dolara i sve veća uloga netradicionalnih valuta malih, otvorenih, dobro upravljanih gospodarstava, omogućena novim tehnologijama digitalnog trgovanja – ostaju netaknuti.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari