EPPO: Dvije osobe optužene zbog mita i trgovanja utjecajem

Sovjak, foto: Fond za zaštitu okoliša

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita te zbog trgovine utjecajem i to nakon istrage u vezi radova na sanaciji jame za odlaganje otpada Sovjak.

Sumnja se da su u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2022. dvojica optuženika davali i primali mito za trgovanjem utjecajem.

„Naime, iz rezultata istrage slijedi da je drugooptuženi koristio svoje veze u trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi pomagao prvooptuženiku u provođenju njegovih poslovnih aktivnosti i ostvarenju poslovnih ciljeva. Zauzvrat mu je prvooptuženik pristao platiti određeni novčani iznos.“, poručeno je iz ureda europskog tužitelja.

Podsjetimo, radi se o aferi koja je izbila u listopadu prošle godine, a u koju su uključena dvojica hrvatskih poduzetnika, Robert Gotić i Miroslav Šaravanja. Radi se o slučaju sanacije jame Sovjak u Viškovu, najveće crne jame u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost viša od 44 milijuna eura.

Na temelju prikupljenih dokaza, utvrđeno je da je prvooptuženik predvodio zajednicu ponuditelja u natječaju za javni projekt vrijedan 44 milijuna eura, “Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak”, koji je bio sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Isto tako, utvrđeno je da je drugooptuženi prvooptuženiku osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja ponudivši mu neophodnu pomoć u fazi provedbe projekta.

Nadalje, iz rezultata provedene istrage slijedi i da je prvooptuženik zatražio od drugooptuženika da kod jedne banke osigura njegovom trgovačkom društvu bankovna jamstva, kako bi ono moglo nastaviti svoje druge poslovne aktivnosti. Zauzvrat je prvooptuženik platio drugooptuženomu najmanje 130.000 eura, u tri navrata.“, opisano je nedjelo.

Ako budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 8 godina.

Podsjetimo, EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari