EasyJet zaključio poslovnu godinu s 498 milijuna eura dobiti prije poreza

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Britanski niskobudžetni zračni prijevoznik easyJet izvijestio je u utorak da je poslovnu godinu 2022/2023. zaključio u plusu zahvaljujući dobrim rezultatima tijekom ljeta, ali je upozorio na negativan utjecaj sukoba u Gazi.

U poslovnoj godini, koja je završila u rujnu, grupa je poslovala s dobiti prije poreza od 432 milijuna funti (498 milijuna eura). U 2021/2022. zabilježila je gubitak od 208 milijuna funti, prenosi Hina.

Prihod je na razini grupe poskočio za 42 posto, na 8,2 milijarde funti. Prevezli su 82,8 milijuna putnika, za 19 posto više nego u prošloj poslovnoj godini, uz 15 posto višu prosječnu cijenu karata.

Rekordna izvedba u drugoj polovici godine i na vrhuncu ljetne sezone amortizirala je 30-postotni skok troškova, koje su katapultirali 59 posto viši troškovi, od dvije milijarde funti.

Upozorili su da trenutno ne očekuju manji gubitak u tradicionalno slabijim zadnjim mjesecima u godini nego na kraju 2022. kada je iznosio 133 milijuna funti budući da je na letove i na potražnju utjecao sukob Hamasa i Izraela.

EasyJet je obustavio letove prema Izraelu i Jordanu, a sukob posredno utječe i na njegovo poslovanje u Egiptu, što ukupno predstavlja četiri posto ukupnog programa letova.

“Tome valja dodati i širi utjecaj na kratkoročna pretraživanja letova i rezervacije u cijelom sektoru, iako se čini da se polako vraćaju, s obzirom na poboljšanje u trgovanju u posljednje vrijeme”, poručili su.

Unatoč problemima na Bliskom istoku easyJet je rekao da su izgledi za novu poslovnu godinu u cjelini “pozitivni” zahvaljujući dobrim rezervacijama za sljedeće ljeto i ograničenoj ponudi letova u Europi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari