DZS: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje 3,3 milijarde eura

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene realnog dohotka u poljoprivredi za ovu godinu, koje predviđaju rast poljoprivredne proizvodnje za 0,8 posto u odnosu na prošlu godinu, na 3,3 milijarde eura.

Neto dodana vrijednost će, prema podacima DZS-a, iznositi 1,5 milijardi eura, što je rast od 6,1 posto. Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2023. godine, procijenjena je na 1,89 milijardi eura, što je pad od 2,3 posto.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 1,8 milijardi eura, što je u odnosu na prošlu godinu porast od 5,1 posto.

Naknada zaposlenicima u ovoj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 204 milijuna eura, što je rast od 15,1 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovoj godini je niži u odnosu na prethodnu godinu, za 0,1 posto, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi, po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 9.972 eura, što je pad od 10,4 posto.

Prva procjena realnog dohotka u poljoprivredi izračunana je na temelju podataka dobivenih iz istraživanja DZS-a, administrativnih podataka Ministarstva poljoprivrede RH i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćeno je iz DZS-a.

U procjeni realnog dohotka, pojašnjeno je iz DZS-a, obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari