DZS: Proizvođačke cijene građevnog materijala porasle u ožujku

Građevina i građevinski materijal, ilustracija
Rad u građevinskom sektoru, ilustracija Foto: Pixabay

U ožujku 2024. godine proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu bile su veće za 1,2 posto na mjesečnoj razini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak lani, proizvođačke cijene građevnog materijala porasle su za 5,1 posto.

“Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u ožujku 2024. s prosjekom 2021. godine, tada su više za 21,6 posto”, istaknuli su iz DZS-a.

Naveli su da je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu. Prema konceptu Europske unije taj pokazatelj može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego što dođu do potrošača, objasnili su statističari.

Napomenuli su da indeks cijena građevnog materijala nije indeks cijena ukupnih građevinskih radova. Ovim indeksom nisu obuhvaćene cijene mehanizacije, rada i opreme te drugi elementi koji čine strukturu cijena građevinskih radova.

Podsjećamo, DZS je jučer objavio i proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ožujak. Pale su 1,9 posto na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari