Dolarov indeks ojačao četvrti tjedan zaredom

pixabay.com
Američki dolar Foto: Pixabay.com

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema košarici valuta četvrti tjedan zaredom, pri čemu je prema jenu nakratko testirao i ključnu psihološku razinu od 145 jena, dok tržišni sudionici kažu kako će se u budućnosti Fed postaviti oko ključnih kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,83 posto, na 102,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti oslabio 0,66 posto, pa je cijena eura krajem tjedna bila 1,0944 dolara. Dolar je poskupio i prema japanskom jenu, za 2,2 posto, na 144,96 jena. Dolarov indeks se od sredine srpnja, kada je pao na najnižu razinu u zadnjih 15 mjeseci, oporavio za 2,9 posto. Otada su podaci, naime, ukazali na usporavanje rasta inflacije, čime su na tržištu porasla očekivanja da Fed više neće podizati kamatne stope s trenutnog raspona od 5,25 do 5,5 posto.

Tržišni sudionici sada procjenjuju da su šanse da Fed neće na svom idućem zasjedanju u rujnu dizati kamante stope na visokih 88,5 posto, unatoč podatku objavljenom potkraj tjedna, da je inflacija mjerena proizvođačkim cijenama u srpnju dosegnula 0,8 posto, ubrzavši s lipanjskih 0,2 posto.

No, kako prenosi Hina, veća je enigma kada će početi i za koliko spuštati troškove zaduživanja. “Sada očekujemo meko prizemljenje za američko gospodarstvo, a ne blagu recesiju koju smo prethodno predviđali. No, dok tržište podrazumijeva da će iduće godine doći do smanjivanja Fedovih kamatnih stopa za između 120 i 160 baznih bodova, mi očekujemo za svega 75 baznih bodova. Jednostavno je manje razloga da se Fed brzo okrene ka smanjenju stopa u 2024. u uvjetima rasta BDP-a i niske nezaposlenosti”, naveo je u bilješci klijentima Michael Gapen, ekonomist u Bank of America.

Tržišta su oprezna i zbog toga što je Kina prošloga tjedna i službeno ušla u deflaciju, izvijestivši o prvom padu indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini od veljače 2021. te daljnjem padu proizvođačkih cijena, 10. mjesec zaredom.

Kina je tako prva u skupini G20 koja je izvijestila o međugodišnjem padu potrošačkih cijena, s obzirom da je Japan zadnji put zabilježio pad potrošačkih cijena u kolovozu 2021. Jačanje tečaja dolara posebno je bilo izraženo prema japanskoj valuti, pa je tečaj dolara potkraj tjedna dosegnuo nakratko i 145,03 jena za dolar, što je njegova najviša razina od 30. lipnja.

Premašivši ključnu psihološku razinu od 145 jena za dolar, ponovno se do kraja trgovanja spustio ispod nje, jer trgovci strahuju oko moguće intervencije japanskih monetarnih vlasti. Posljednji put one su intervenirale u rujnu lani, kada je dolar premašio 145 jena, a tada je ministarstvo financija kupovalo jene da oslabi dolar.

Tečaj jena, kako prenosi Hina,4 pada jer investitori procjenjuju da je ranija odluka japanske središnje banke da dopusti rast prinosa po državnim obveznicama ustvari samo kupnja vremena kako bi još neko vrijeme zadržala negativne kamatne stope, a ne najava stvarnih promjena ultra-popustljive japanske monetarne politike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari