Dolar ojačao, a euro oslabio prema košarici valuta

Pixabay.com
Dolar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla jer američko gospodarstvo i dalje snažno raste, pa bi kamatne stope u SAD-u mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 106,58 bodova, prenosi Hina.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0565 dolara.

No, tečaj dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 149,65 jena.

Jačanje američke valute zahvaljuje se stabilnom, pa čak i ubrzanom rastu američkog gospodarstva.

Prošloga je tjedna, među ostalim, objavljeno da je u trećem tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0,5 posto. U odnosu na treće lanjsko tromjesečje, porastao je za 2,9 posto, nakon 2,4-postotnog povećanja u razdoblju od travnja do lipnja.

To je podržalo tečaj dolara jer bi kamate američke središnje banke mogle biti dodatno povećane, a uz to, mogle bi se zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

S druge strane, Europska središnja banka zadržala je prošloga tjedna na redovnoj sjednici kamatne stope nepromijenjene i poručila da inflacija u eurozoni popušta.

Gospodarstvo eurozone nije u tako dobroj formi kao američko, a kamate se kreću na nižim razinama nego u SAD-u, pa ne čudi jačanje američke valute prema europskoj.

Dolar je ojačao i zbog toga što se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a kako se ulagači plaše eskalacije sukoba između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamasa, svoj kapital ulažu u investicije koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Blagi pad tečaja dolara prema jenu posljedica je samo strahovanja ulagača od moguće intervencije japanske središnje banke, s obzirom na to da se prošloga tjedna, prvi put nakon godinu dana, tečaj dolara probio iznad razine od 150 jena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari