Vrijednost dolara raste 11. tjedan zaredom

pixabay.com
Dolar, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, 11. zaredom, jer će kamate u SAD-u ostati povišene dulje nego što se očekivalo, a gospodarstvo i dalje solidno raste.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,55 posto, na 106,17 bodova, pa se kreće oko najviše razine u 10 mjeseci.

Pritom je, prenosi Hina, dolar prema europskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cijena eura smanjena na 1,0578 dolara. Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,7 posto, na 149,40 jena.

Jačanje dolara 11 tjedana zaredom nije zabilježeno gotovo 10 godina, a zbog toga dolar je prema košarici valuta u proteklom tromjesečju ojačao više od tri posto.

Podršku dolaru i dalje pružaju nedavne procjene čelnika FED-a da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5,50 do 5,75 posto, i da bi se kamate mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Prošloga je tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju porastao 2,1 posto na anualiziranoj razini, premda je FED od ožujka prošle godine povećao kamate za 5,25 postotnih bodova.

Premda usporen, to je snažniji rast nego u ostalim zapadnim gospodarstvima.

Pritom inflacijski pritisci polagano popuštaju. U petak je objavljeno izvješće o troškovima osobne potrošnje, prema kojemu je inflacija, prvi put nakon više od dvije godine, smanjena ispod 4 posto. No, to je i dalje znatno više od FED-ove ciljane razine od dva posto.

„Cijene su porasle na mjesečnoj razini, no općenito inflacija popušta. To je dobra vijest za tržište jer Fed prati temeljnu stopu inflacije”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities in New York.

Cardillo kaže i da vrijedost dolar raste i zbog očekivanja da će američko gospodarstvo ostati otpornije na povišene kamatne stope i cijene nafte nego ostala najveća gospodarstva u svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari