Dio sindikata nezadovoljan koeficijentima, djelatnici hitne pomoći najavili štrajk

Hina
Predstavljanje Uredbe za nove koeficijente državnih i javnih službenika, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić/25. siječnja 2024.

Konačan prijedlog uredbi o novim koeficijentima za zaposlene u državnim i javnim službama, koji je jučer zvanično predstavila Vlada RH, izaziva sve više nezadovoljstva u pojedinim sindikatima.

Hrvatski sindikat hitne medicine tako je već danas najavio da kreće u pripreme za štrajk, istovremeno nazvavši Vladin prijedlog sramotnim.

“O novoj uredbi na koeficijente za djelatnike hitne službe imamo nažalost sada više i ne riječi ljutnje nego razočarenja u sustav i obećanja nadležnog ministarstva ali u velikoj mjeri i kolega iz sindikata koji su se hvalili kako su otimanjem članstva postali reprezentativni a sada odšutili tamo gdje su trebali biti glasni”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota.

“Jedan socijalni radnik ili ekonomist ima gotovo dvostruko veću plaću od profesora doktora kirurga ili interniste, samo zato jer je politički, iako nesposoban – uhljebljen na to mjesto? To su ti isti zbog kojih su bolnice, Zavodi ili Domovi zdravlja u teškim minusima ili tužbama?”, naveli su još u tekstu i dodali kako će Hrvatski sindikat hitne medicine u skladu sa zakonom sudjelovati u štrajku do ostvarivanja svojih prava.

Nezadovoljstvo su izrazili i predstavnici Sindikata visokog školstva koji su istaknuli kako je novi sustav ne samo nelogičan, već i nepravedan. Ocjenjuju da je napravljen pomak na razini od nekoliko postotaka u odnosu na ono što je Vlada predlagala prije blagdana, te smatraju da su korekcije “kozmetičke”.

Sindikati, podsjetimo, nakon donošenja prijedloga uredbi o koeficijentima imaju 15 dana da svoje mišljenje dostave Vladi RH.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari