Piletić: Plaće u državnim i javnim službama u prosjeku će rasti 13,5 posto

Ministar Marin Piletić, Foto: Edvard Šušak/Hina

Ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike RH, Marin Piletić, izjavio je da će plaće u državnim i javnim službama u prosjeku rasti 13,5 posto, najavivši pritom kako će tijekom dana biti predstavljene uredbe o koeficijentima.

Nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije u Banskim dvorima, Piletić je rekao novinarima da su razgovarali o reformi sustava plaća u državnim i javnim službama te su članovima parlamentarne većine predstavljeni nacrti tih dviju uredbi s koeficijentima za državnu i javne službe.

Svi članovi parlamentarne većine podržali su Vladin prijedlog i njegovo slanje socijalnim partnerima, sindikatima, nakon čega slijedi zakonski rok od 15 dana za dostavu mišljenja svih reprezentativnih sindikata.

Ova reforma, navodi Hina, generira fiskalni učinak od 880 milijuna eura samo za koeficijente, a kumulativno je Vlada RH, u godinu dana, u povećanje adekvatnosti plaća uložila 1,5 milijardu eura, naglasio je nadležni ministar.

Po prvi put će se, kroz ovu reformu smanjiti “šuma različitih koeficijenata”, po desetak, za isto radno mjesto. “Svi ti koeficijenti sklopljeni su u jedan, on je značajno povećan i broj radnih mjesta samo u javnim službama s više od 960 radnih mjesta sada će biti obuhvaćen u 400 naziva radnih mjesta”, objasnio je Piletić.

Komentirao je i nezadovoljstvo u sektoru zdravstva, istaknuvši kako će plaće liječnicima u neto iznosu rasti za više od 600 eura.

7 Odgovora

  1. Ovo bi sve bilo opravdano da je povećanje plaća došlo od povećane efikasnosti, povećane dodatne vrijednosti i smanjenjem gubitaka u državi.

  2. Iz meni bliskih izvora imam saznanje da i nije baš nešto bajno naraslo.
    Vidjet ćemo što će dalje biti.

  3. Obzirom da to prvenstveno obuhvaća i medicinske radnike ja sam za to. Ovi sto uzimaju uzet će koliko god njima prijavljena placa bila…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari