Sindikati nezadovoljni vladinom uredbom o koeficijentima

Hina
Predstavnici sindikata na sastanku u ministarstvu rada RH, Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Nakon što je vlada predstavila dugoočekivane uredbe o koeficijentima za plaće javnih i državnih službenika, sindikati su izrazili nezadovoljstvo onim što su čuli pa je tako Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, poručio da je i štrajk opcija.

Zaposleni u srednjim školama poručili su kako veliko zaostajanje plaća u obrazovanju u odnosu na ostale zaposlene u javnim službama nije prihvatljivo, a novim koeficijentima nisu zadovoljni ni medicinske sestre i tehničari.

Oni, pak, navode kako žele isto povećanje kakvo je najavljeno za liječnike koji pak također najavljuju štrajk ako Vlada ne poboljša svoju ponudu vezanu za povišice.

Iz vlade su ranije istaknuli kako će zbog novih koeficijenata plaće rasti svima, ali su svjesni da će biti nezadovoljnih.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je fiskalni učinak svih poteza nastalih dogovorom sindikata i Vlade 1,5 milijardi eura.

“Ako nam je to malo, nedovoljno po pitanju raspona, po pitanju visine koeficijenata, ja ću onda podsjetiti da to u kunama iznosi nešto više od 11 milijardi kuna”, rekao je Piletić.

Vrijedi spomenuti i kako tekst uredbe s koeficijentima dosad nije objavljen, što bi se trebalo dogoditi u srijedu. Poslije toga će sindikati imati rok od dva tjedna da se očituju o njemu.

Resorno ministarstvo uoči sastanka poručilo je da je pokušalo izbalansirati koeficijente. No, medicinske sestre i tehničari žele isto povećanje kao liječnici, a liječnici najavljuju štrajk ako Vlada ne poboljša ponudu vezanu za povišice. Zaposleni u srednjim školama poručili su da je nedopustivo veliko zaostajanje plaća u obrazovanju u odnosu na ostale zaposlene u javnim službama. Štrajk su danas počeli sudci i državni odvjetnici.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari