Danas zasjeda ESB – analitičari i dalje očekuju smanjenje kamatnih stopa

Pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Predsjednica Europske središnje banke (ESB), Christine Lagarde, izjavila je tijekom svibnja da je “stvarno uvjerena” da je inflacija u eurozoni pod kontrolom, kako utjecaj energetske krize i uska grla u opskrbnom lancu nestaju, te je skoro obećala smanjenje kamatne stope na današnjoj sjednici Europske središnje banke (ESB).

“Stvarno sam uvjerena da imamo inflaciju pod kontrolom. Prognoza koju imamo za sljedeću godinu i godinu nakon toga stvarno je vrlo, vrlo blizu cilja, ako ne i na samom cilju. Dakle, uvjerena sam da smo prešli u kontrolnu fazu”, rekla je Lagarde u intervjuu koji je tada prenijela irska televizija RTE.

I guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, za Financije.hr je u istom tom periodu izjavio da će lipanjska odluka ovisiti o ekonomskim pokazateljima koji će postati raspoloživi do naredne sjednice ESB-a i novim projekcijama Eurosustava.

„No, ukoliko nas podaci ne iznenade ili nam stvarnost ne priredi nešto što bi izbacilo inflaciju s prognozirane putanje, naredna bi odluka doista mogla biti ona o smanjenju ključnih kamatnih stopa. Ta bi se odluka mogla manje odraziti na kamatne stope na domaće kredite stanovništvu, a nešto više na kredite poduzećima. Naime, novi stambeni krediti se uglavnom odobravaju uz fiksne kamatne stope koje bliže prate dugoročne tržišne stope poput prinosa na državne obveznice i ne reagiraju snažno i trenutno na promjenu kratkoročnih kamatnih stopa. S druge strane, krediti poduzećima su u većoj mjeri odobreni uz promjenjive kamatne stope koje brže reagiraju na tržišna kretanja. Slično je i s postojećim kreditima“, rekao je Vujčić u intervjuu za naš portal.

Hina
Guverner HNB-a, Boris Vujčić Foto: Hina/Mario Krmpotić

Podaci su ipak ovih dana iznenadili. Iako analitičari i dalje očekuju smanjenje troškova zaduživanja za 25 baznih bodova, što bi bilo prvo popuštanje monetarne politike od 2019. godine, nedavni podatak Eurostata o rastu inflacije u eurozoni u svibnju na 2,6 posto, u odnosu na 2,4 posto u travnju bacio je sumnju na izglede za daljnje popuštanje monetarnih politika tijekom ove godine.

Također, i posljednji objavljeni komentari dužnosnika američkog FED-a, ukazali su da će kamatne stope u SAD-u ostati više, duži period nego što tržišta očekuju.

Potpredsjednik FED-a Philip Jefferson rekao je da je prerano reći je li usporavanje inflacije “dugotrajno”, dok je potpredsjednik Michael Barr rekao da restriktivnoj politici treba više vremena. Predsjednik FED-a Atlante Raphael Bostic rekao je da će središnjoj banci “trebati neko vrijeme” da bude uvjerena da je usporavanje rasta cijena održivo.

Prognoze Oxford Economicsa

Prema nedavnoj analizi Oxford Economicsa navodi se da očekivano smanjenje kamatnih stopa ESB-a nije nužno početak niza koraka popuštanja jer su mnogi članovi vijeća i dalje zabrinuti zbog rizika rasta inflacije.

“Zapisnik sa sastanka u travnju pokazao je da je nekoliko članova vijeća već tada bilo dovoljno uvjereno u izglede za inflaciju da su počeli ublažavati politiku. I sva komunikacija od tada ukazuje na vrlo širok konsenzus koji se pojavljuje da se smanji razina ograničenja politike”, navode u svojoj objavi.

Inflacija se kretala u skladu s predviđanjima i na putu je prema cilju od dva posto unatoč nepostojanosti nekih komponenti, navode iz Oxford Economicsa. Stoga bi ESB dodatno pooštrio uvjete financiranja višim realnim stopama, ako ne počne smanjivati kamatne stope.

Smatraju i da će ovo vjerojatno biti prvi rez kao naznaka restriktivne ekonomske politike u usporedbi s prethodnim ciklusima. Silazni trend temeljne inflacije je neravan, rast se ubrzava, rast plaća je još uvijek visok, inflacijska očekivanja nisu se u potpunosti normalizirala i prijete rizici od deprecijacije tečaja, navodi Oxford Economics.

Očekujemo jednoglasnu odluku Vijeća da će sniziti kamatne stope za 25 postotnih bodova. Ali mislimo da to neće biti popraćeno jasnim smjernicama o nastavku fiskalnih politika. Također, neravnine u nekim podacima o inflaciji čine mogućnost za uzastopno smanjenje stope malo vjerojatno, ali ne i nemoguće“, ističu u Oxford Economicsu.

Nakon toga, navode, očekuju tri uzastopna smanjenja stope – u rujnu, listopadu i prosincu, te očekuju pad inflacije na dva posto do kraja godine potaknut padom cijena energije kao i nastavak popuštanja temeljne inflacije. Odluka ESB-e bit će objavljena u 14.30 sati.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari