Dan ekološkog duga 2024: Hrvatska od danas troši resurse budućih generacija

Pixabay.com
Dan ekološkog duga - 25. srpnja 2024. godine, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ove godine, Dan ekološkog duga Zemlje bit će 25. srpnja. Točka je to u kojoj iscrpljujemo resurse koje Zemlja može regenerirati u jednoj godini. O promjenama koje živimo, govori činjenica da je još početkom 1970-ih, ovaj dan dolazio krajem prosinca.

Na dan 25. srpnja 2024. ljudi će potrošiti sve meso, ribu, žitarice i šume koje planet može proizvesti i obnoviti u jednoj godini.

Hrvatska u ekološki dug ove godine ulazi 28. svibnja, dok je prošle godine to bilo 29. svibnja. Od ovog datuma nadalje, Hrvatska živi na kredit na račun budućih generacija. Kad bi sva svjetska populacija imala isti način života kao građani Hrvatske, bili bi nam potrebni resursi skoro triju planeta.

Za Hrvatsku bi jedan od značajnijih načina smanjenja ekološkog otiska te pomicanja datuma ulaska u ekološki dug svakako bio i razvoj diverzificiranih oblika ekoturizma. Naime, turizam doprinosi emisijama stakleničkih plinova i udružen s potrošnjom prirodnih resursa ubrzava globalno prekoračenje utječući na okoliš i prirodu.

U mjesecima koji slijede, crpit će se neobnovljivi resursi na kredit, stvarajući otpad – prvenstveno emisiju CO2 – s kojim se ne može adekvatno upravljati. Ova situacija ima ozbiljne posljedice za okoliš, klimu i našu budućnost.

“Trenutno, neodrživa proizvodnja, pakiranje i potrošnja hrane potiču klimatsku krizu, stvarajući trećinu svih emisija stakleničkih plinova, koristeći 70 posto slatke vode na planetu i uzrokujući gubitak bioraznolikosti u nevjerojatnim razmjerima”, rekao je António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Od ranih 1970-ih čovječanstvo je u ekološkom deficitu, prema izračunima američkog think-tanka Global Footprint Network (GFN), koji objavljuje godišnje izvješće “Dan ekološkog duga” na temelju podataka Ujedinjenih naroda.

Iako su ti izračuni temeljeni na ugljičnom otisku naišli na kritike znanstvenika, mnoge ih zemlje ozbiljno razmatraju, priznajući ih kao učinkovit alat za širenje svijesti o prekomjernoj potrošnji.

Dan ekološkog duga dobiva se iz omjera biokapaciteta planeta – količine ekoloških resursa koje Zemlja može proizvesti te godine – i ekološkog otiska čovječanstva, odnosno potreba čovječanstva u toj godini, a dobiveni broj množi se s brojem dana u godini (365 dana).

Ekološki deficit po zemljama – Katar na prvom mjestu

Ovisno o snazi i veličini gospodarstva i potreba svojih stanovnika, svaka država različito troši prirodne resurse Zemlje. Što je država razvijenija, veća je i njezina potrošnja pa je i nacionalni Dan ekološkog duga bliži početku godine.

Katar je iscrpio svoje resurse u samo 42 dana – 11. veljače 2024. godine. Slijede ga Luksemburg (20. veljače), Ujedinjeni Arapski Emirati (4. ožujak) i Sjedinjene Američke Države (14. ožujka).

Zemlje s najkasnijim danima prekoračenja obično imaju manju potrošnju zbog siromaštva, bogatstva resursima ili oboje. Tako su na začelju Ecuador, koji će svoje resurse potrošiti tek 24. studenog, Irak (15. studenog) i Jamaica (12. studenog).

U zapadnoj Europi većina zemalja iscrpi svoje resurse za četiri ili pet mjeseci. Sjeverne europske zemlje prelaze svoja ograničenja nešto brže od južnih.

33 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari