Cijene nafte se stabilizirale na 78 dolara

Foto: Freepik.com

Cijene zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara budući da je najava smanjene opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije bila protuteža slabim gospodarskim podacima iz Kine i SAD-a, dva najveća potrošača.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 78,28 dolara. U petak je, podsjeća Hina, zaključila trgovinu u plusu 1,95 dolara.

Značajnijih promjena u ponedjeljak nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 73,62 dolara. U petak je, pak, zaključio trgovinu u plusu 2,06 dolara.

Na kraju prošlog tjedna trgovci su se koncentrirali na najavu Saudijske Arabije i Rusije da će u kolovozu dodatno smanjiti opskrbu, za milijun odnosno za pola milijuna barela dnevno, kako bi stabilizirale cijene.

Rusija neće smanjivati proizvodnju, već će više nafte koristiti za proizvodnju goriva kako bi podmirila domaću potražnju, rekao je prošli petak za Reuters izvor u vladi.

Saudijsko smanjenje opskrbe prepolovilo je od sredine lipnja zalihe u plutajućem spremniku, usidrenom u blizini egipatske luke na Crvenom moru Ain Sukhna, na 10,5 milijuna barela, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Vortexa od 7. srpnja.

Na kraju tjedna saudijska i ruska najava zasjenile su posustalo zapošljavanje u SAD-u u lipnju, prema podacima ministarstva trgovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari