Cijene nafte oko 91 dolara

Pixabay.com
Rafinerija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima blizu 91 dolara, odražavajući nesigurnost ulagača u procjeni opskrbe nakon objave Iraka o planiranom povećanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine i iznosila je 90,77 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu od 1,49 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 89,16 dolara, piše Hina. Jučer je zaključio trgovinu u minusu od 1,97 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio za 1,36 dolara, odnosno na 94,99 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježila je bojazan da će potražnju za naftom “potkopati” jači dolar i i visoki troškovi zaduživanja, pa su trgovci krenuli u val dobitonosnih prodaja, predviđajući pad cijena.

Dolar je dosegnuo najvišu razinu prema košarici šest ostalih vodećih svjetskih valuta u 10 mjeseci, nakon što Kongres postigao dogovor o proračunu za iduću godinu, otklonivši prijetnju zatvaranja državnih službi. 

Irak je pak odvojeno objavio da će dodijeliti nove dozvole za vađenje nafte, potisnuvši u drugi plan nagađanja o deficitu u opskrbi u zadnjim mjesecima u godini, s obzirom na odluku Saudijske Arabije i Rusije o produljenju razdoblja smanjenih isporuka.

“U teoriji bi, prema uvjetima sporazuma OPEC+, proizvodnja (u zemljama koje nisu članice Vijeća suradnje u Perzijskom zaljevu) trebala ostati nepromijenjena u četvrtom tromjesečju. No, iračko sudjelovanje u dogovoru bilo je dosada neujednačeno i trebalo bi očekivati rast izvoza, pod pretpostavkom da naftovod proradi prema planu”, rekli su analitičari BMI Researcha.

OPEC+ trebao bi ponovo razgovarati o sporazumu tijekom dana, prenosi Hina, a izvori navode da neće mijenjati proizvodnju. Prema istraživanju Reutersa, očekuje se i da će Saudijska Arabija u studenom ponovo podići službenu prodajnu cijenu nafte za azijske kupce, peti mjesec zaredom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari