Varšava i Kijev dogovorili tranzit žita

Pixabay.com
Žito, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Varšava i Kijev objavili su da su postignuli dogovor o tranzitu žita koji uključuje Litvu, prvi put od sredine rujna, kada je Poljska zabranila njegov uvoz.

“Postignuli smo dogovor o važnom pitanju”, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus, nakon tripartitnog sastanka putem interneta.

“Od sutra, kontrole koje su trebale biti provođene na ukrajinsko-poljskoj granici za žito koje prolazi preko Litve, provodit će se na litavskom teritoriju, u litavskoj luci. Litva preuzima svu odgovornost za te inspekcije”, rekao je ministar Telus.

Telus je rekao i da će Poljska nastaviti otvarati tranzitne koridore ocijenivši da je to dobro za poljske poljoprivrednike, za Ukrajinu, za Europsku uniju i za cijeli svijet, prenosi Hina, jer ukrajinske žitarice, kako je rekao, moraju biti poslane u regije koje ga nemaju dovoljno.

Prema ukrajinskom ministarstvu poljoprivrede, ova odluka omogućit će ubrzanje tranzita preko Poljske.

Ovo je prvi dogovor Poljske i Ukrajine od početka diplomatske krize koju je izazvao poljski embargo na uvoz ukrajinskih žitarica. Podsjećamo, Varšava ga je uvela jer želi zaštititi svoje tržište i poljoprivrednike od pada cijena njihovih proizvoda. Tranzit ukrajinskih žitarica preko Poljske u druge zemlje je dopušten.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari