Nizozemski brodograditelj tuži vladu zbog posljedica sankcija Rusiji

Pixabay.com
Brodograditelj tuži vladu Nizozemske, Foto: Pixabay.com

Nizozemski brodograditelj Damen Shipyards tužio je nizozemsku vladu, tražeći odštetu za poslove koje je izgubio zbog europskih sankcija Rusiji, potvrdio je glasnogovornik ove tvrtke.

Proizvođač industrijskih i vojnih plovila i luksuznih jahti podnio je tužbu okružnom sudu u Rotterdamu u svibnju, navodi Reuters.

Damen je ugovorio isporuku određenog broja brodova različite namjene, prenosi Hina, ali ugovore su blokirale sankcije koje su uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, objasnio je glasnogovornik Rick Van de Weg.

„Kompanija je u Rusiji imala inženjerski ogranak, ali je raskinula poslovne veze nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu“, dodao je Van de Weg.

Damen nije mogao odmah komentirati vrijednost ugovora prema kojima je trebala isporučivati plovila u Rusiju niti visinu tražene odštete.

Podsjećamo, u travnju prošle godine nizozemska vlada objavila je da zbog sankcija ne dopušta izlazak iz zemlje 14 jahti, uključujući njih 12 u izgradnji.

Gradnja jahti važan je sektor nizozemskog gospodarstva. Iz evidencije gospodarske komore vidljivo je da su veliki brodograditelji Heesen, Feadship, Damen Shipyards i Oceanco u 2020. ostvarili prihod od 1,5 milijardi eura. Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati Damenovu tužbu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari