Nizozemska: Potrebno postupno gašenje „fosilnih subvencija“ na međunarodnom nivou

Pixabay.com
Potrebno postepeno ukidati "fosilne subvencije", Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nizozemski ministar za klimu, u tehničkom mandatu, Rob Jetten izjavio je da će pokušati oformiti međunarodnu koaliciju za postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva, nadovezujući se na izvješće o oko 40 milijardi eura pomoći kompanijama za subvencije za fosilna goriva samo u Nizozemskoj.

“Postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva u bliskoj budućnosti složena je zadaća, ali zaista moramo razmisliti što možemo učiniti u nadolazećim godinama”, rekao je Jetten na marginama sastanka ministara energetike i klimatskih udruga u Madridu.

Industrijske kompanije u Nizozemskoj dobivaju od 39 do 46 milijardi eura „fosilnih subvencija“ godišnje, izvijestila je vlada ove države prije dva tjedna.

Ove subvencije, piše Hina, obuhvaćaju široku lepezu mjera, pokazalo je vladino izvješće, pa tako zrakoplovni sektor dobiva porezne olakšice za gorivo, a industrijski proizvođači za ugljikovodike u proizvodnom procesu. Veliki industrijski potrošači mogu pak računati na relativno niske porezne stope.

“Želimo li postupno ukinuti subvencije za fosilna goriva i pobrinuti se da taj novac bude uložen u naše lokalne zajednice i u zelenu tranziciju, stvarno moramo ubrzati naše međunarodne mjere postupnog ukidanja subvencija za fosilna goriva”, rekao je Jetten.

“Stoga ću u idućim tjednima pokušati ojačati međunarodnu koaliciju za postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva kako bismo mogli poduzeti odgovarajuće korake i ispuniti obećanje koje smo dali prije puno, puno godina”, dodao je nozozemski ministar.

Objava vladinog izvješća od prije dva tjedna vremenski se poklopila s prosvjedima klimatskih aktivista, koji su danima blokirali dio glavne prometnice u Den Haagu, zahtijevajući trenutno ukidanje svih subvencija za fosilna goriva.

Ministar Jetten je tada rekao da su kao vlada detaljno izvjestili o fosilnim subvencijama, ali da žele analizirati situaciju u drugim državama da bi znali da li je ovaj nizozemski model i dalje prihvatljiv.

Uoči summita UN-a o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju zemlje su i dalje podijeljene na zagovornike postupnog izbacivanja iz upotrebe fosilnih goriva koja zagrijavaju planet i pristaše kontinuirane, ali smanjene upotrebe ugljena, nafte i plina za potrebe gospodarstva. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari