Cijene dionica na europskim burzama i ovoga tjedna u padu

Foto: Freepik.com

Cijene dionica na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro nastavile negativni trend od prošlog tjedna, a “glavni krivac” za njihov novi pad su središnje banke koje zbog visoke inflacije podižu kamate čime će usporiti rast gospodarstava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u minusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 2,5 posto. Londonski FTSE indeks, pak, oslabio je 0,22 posto, na 7.445 bodova, a pad vrijednosti bilježe i frankfurtski DAX (0,28 posto, na 15.785 bodova) te pariški CAC (0,30 posto, na 7.140 bodova), prenosi Hina.

Cijene dionica pale su i na azijskim burzama pa je tako MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, oko 9:30 sati bio u minusu 0,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo gotovo 4 posto.

Japanski Nikkei indeks oslabio je 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,3 i 1,5 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle oko 0,5 posto.

Većina azijskih tržišta već je danima pod pritiskom zbog usporavanja rasta regionalnih gospodarstava, posebice kineskog, koje se od koronakrize oporavlja znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Zbog toga je u nedjelju agencija S&P Global smanjila procjene rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini s 5,5 na 5,2 posto.

S druge strane, središnje banke niza zapadnih zemalja prošloga su tjedna dodatno podignule kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Daljnje povećanje kamata očekuje se i u SAD-u te eurozoni. A povećanje cijene novca usporit će rast zapadnih gospodarstava, pa će oslabiti i potražnja za proizvodima azijskih zemalja.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog rasta geopolitičkih napetosti, nakon pobune plaćeničke skupine Wagner protekloga vikenda, što je, ocjenjuju analitičari, oslabilo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari