MMF priprema platformu za digitalnu valutu središnjih banaka

Foto: Freepik.com

Međunarodni monetarni fond (MMF) radi na platformi digitalnih valuta središnjih banaka (CDBC) kako bi se olakšale transakcije među zemljama, izjavila je u ponedjeljak izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

“Digitalna valuta središnje banke ne bi trebala biti rascjepkani nacionalni prijedlog. Kako bismo imali učinkovitije i pravednije transakcije, potrebni su nam sustavi koji povezuju zemlje – potrebna nam je interoperabilnost”, rekla je Georgieva na konferenciji na kojoj su sudjelovale afričke središnje banke u Rabatu u Maroku, piše Reuters.

“Iz tog razloga u Međunarodnom monetarnom fondu radimo na globalnoj platformi digitalne valute središnjih banaka”, rekla je.

MMF želi da se središnje banke dogovore o zajedničkom regulatornom okviru za digitalne valute koji će omogućiti globalnu interoperabilnost. Ako ne uspijemo postići dogovor o zajedničkoj platformi, stvorit će se vakuum koji bi vjerojatno popunile kriptovalute, rekla je Georgieva.

CBDC bi kontrolirale središnje banke, dok su kriptovalute gotovo uvijek decentralizirane.

Već je 114 središnjih banaka u nekoj fazi istraživanja digitalne valute, a “oko 10 banaka već postiže cilj”, rekao je direktorica MMF-a.

“Ako zemlje razvijaju CDBC samo za domaću upotrebu, nedovoljno iskorištavamo njihove kapacitete”, dodala je.

CBDC također može pomoći u promicanju financijske uključenosti i pojeftiniti plaćanja, rekla je Georgieva, napomenuvši da je prosječni trošak prijenosa novca 6,3 posto, što je 44 milijarde dolara godišnje.

Georgieva je naglasila kako bi digitalna valuta središnjih banaka trebala biti poduprta imovinom i dodala da su kriptovalute prilika za ulaganje kada su poduprte imovinom, ali kada nisu poduprte imovinom, onda su ‘špekulativna investicija’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari