Bundesbank: Naznake blagog rasta njemačkog gospodarstva početkom 2024.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Hamburg_Bundesbank_Skulptur.jpg/2048px-Hamburg_Bundesbank_Skulptur.jpg
Bundesbank, Hamburg, Njemačka, Foto: Wikimedia Commons/Andreas Praefcke

Stanje u njemačkom gospodarstvu blago se poboljšalo u prvim mjesecima 2024. godine, odražavajući veću industrijsku proizvodnju i uzlet u građevinskom sektoru zbog blage zime, izvijestila je njemačka središnja banka.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno je neznatno povećan u prvom tromjesečju”, navodi Bundesbank u mjesečnom izvješću.

Stručnjaci su do sada predviđali blagi pad, prenosi Hina. U posljednjem tromjesečju 2023. njemački bruto domaći proizvod smanjio se za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

“Procjenu o blagom rastu potkrepljuje nešto veća industrijska proizvodnja u posljednje vrijeme, oslonjena, između ostalog, i na veći izvoz. Tome valja dodati i neuobičajeno snažan rast proizvodnje u građevinskom sektoru zahvaljujući iznimno visokim temperaturama u veljači”, objašnjava Bundesbank.

Protezanje rasta aktivnosti i na drugo tromjesečje ipak nije zajamčeno, naglašavaju u središnjoj banci, upozorivši da je gospodarstvo u osnovi i dalje slabo i da ga i dalje  koče podignuti troškovi financiranja i “pojačana nesigurnost na području gospodarske politike”.

Industrijska proizvodnja i dalje je slaba u mnogim sektorima, a potražnja u stanogradnji i dalje slabi, napominju. Još se ne očekuje ni veći poticaj osobne potrošnje budući da kućanstva i dalje nerado troše, unatoč slabljenju inflacije i većim plaćama.

Bundesbank očekuje pad stope inflacije i u travnju, ali u svibnju bi se ponovo mogla vratiti prema tri posto, odražavajući nižu poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem mjesecu kada su vlasti građanima ponudile jeftine karte za gradski i prigradski promet.

Dodatno bi rast cijena mogao potaknuti poskupljenje nafte u posljednje vrijeme i kontinuirano snažan rast plaća, dodaju, napominju u Bundesbanku.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari