Brojem dana godišnjeg zadovoljno svega 29 posto Hrvata

Godišnji odmor, Foto: Pixabay/Pexels

Hrvati na raspolaganju prosječno imaju 24,8 dana godišnjeg odmora, pri čemu prednjače zaposleni u hrvatskim institucijama koji ih imaju pet više, odnosno 29, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 1.000 ispitanika, a utvrđeno je kako nakon zaposlenih u institucijama slijede oni koji rade u državnim tvrtkama i na raspolaganju imaju 28 dana godišnjeg.

Broj dana godišnjeg odmora kojima raspolažu nije se mijenjao u odnosu na protekle godine. Najmanje imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu, svega 23 dana.

Radnici koji rade u stranim institucijama raspolažu s 24 dana, baš kao i zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu.

Gledano prema veličini tvrtke, najbolje “prolaze” zaposleni u velikim kompanijama koji u prosjeku imaju 26 dana. U onima srednje veličine, navode u priopćenju, zaposlenici mogu koristiti 25 dana godišnjeg odmora, dok radnici malih tvrtki mogu uzeti najkraći predah od posla – svega 23 dana.

Brojem dana godišnjeg odmora zadovoljno je svega 29 posto radnika, što je značajno manje nego prošle godine kada je 43 posto ispitanika isticalo zadovoljstvo raspoloživim godišnjim odmorom.

Dvije trećine radnika, odnosno 66 posto, slično kao i prošle godine, želi više godišnjeg odmora, a na pitanje s kojom brojkom bi bili zadovoljni najčešći odgovor je 31 dan.

Istraživanjem je obuhvaćena i isplata regresa koju očekuje ove godine očekuje čak 56 posto radnika u Hrvatskoj. U pitanju je povećanje od četiri posto u odnosu na lani.

Posljedica je to, ističu, podizanja neoporezivih dohodaka, ali i nastojanja poslodavaca da nadoknade inflaciju.

Iako više građana ove godine očekuje regres, njegov iznos nije značajno narastao u odnosu na prošlu godinu. Preciznije, očekuju da će ih poslodavac obradovati regresom u iznosu od 327 eura, što je tek osam posto više nego 2023. kada je, u prosjeku, na naše račune sjeo regres od 302 eura.

23 Odgovora

  1. Ma daj molim te, nezadovoljni ovim i onim a nikad se nitko ne pobuni! Uredno se velika vecina hrvata isto tako izjasnjava da je nezadovoljno smjerom u kojem idemo i onda kad to mogu reci na izborima…znamo svi sto kazu.. ma precudan narod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari