Britanske tvrtke manje plaćaju žene nego muškarce: Vraćamo se u prošlost

Pixabay.com
Zaposlenost, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Među jedan posto zaposlenih koji u Britaniji najviše zarađuju u segmentu financijskih i profesionalnih usluga, udjel žena smanjio se u odnosu na onaj prije pandemije Covida 19, pokazalo je istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE).

“Nedostatak napredovanja žena do najviših pozicija u financijskim i profesionalnim uslugama glavni je čimbenik koji doprinosi jazu u plaćama između spolova. Vraćamo se u prošlost, ali nisam iznenađena”, kazala je Grace Lordan, profesorica na LSE-u.

“Da bi se postigao napredak, potreban je veći pomak prema prepoznavanju da je raznolikost ustvari dobra za poslovanje”, dodala je.

Neke od vodećih britanskih financijskih tvrtki plaćaju žene u prosjeku 28,8 posto manje od njihovih muških kolega, pokazuju podaci o plaćama iz 21 tvrtke koje je prošlog mjeseca prikupio Reuters.

Ipak, istraživanje LSE-a, temeljeno na službenoj tromjesečnoj Anketi o radnoj snazi, pokazalo je i da je među 10 posto zaposlenika s najvišim primanjima između prvog tromjesečja 2020. i drugog tromjesečja 2023., udjel žena iznosio 28,3 posto, što je porast od 2,5 postotna boda u odnosu na trogodišnje razdoblje do prvog kvartala 2020., prenosi Hina.

16 Odgovora

  1. Kod nas nema reda nikakvog.
    Možeš biti i binaran, plaća ionako ne ide po zaslugama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari