Međunarodni Dan žena: U Hrvatskoj žene u prosjeku imaju 16 posto nižu plaću od muškaraca

Posao, Foto: Energiepic.com/Pexels

Žene u Hrvatskoj, kojih prema procjeni stanovništva Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljenoj sredinom 2022. godine, ima 1.995.130, i dalje u prosjeku imaju 16 posto nižu plaću od muškaraca. Žene u Hrvatskoj čine 51,7 posto stanovništva, a njihova prosječna dob je 46 godina.

U istraživanju koje je portal MojPosao proveo povodom Međunarodnog dana žena, utvrđeno je da je prosječna neto plaća muškaraca u protekloj godini iznosila 1.290 eura, dok je plaća žena bila 1.079 eura.

Analizirajući razlike u plaćama po radnim pozicijama, utvrdili su da je razlika značajna i iznosi devet posto, kada se usporede žene i muškarci koji obavljaju iste poslove. Istraživanje je također pokazalo kako su najmanje razlike u plaćama prisutne među najmlađim ispitanicima i onima s manje od godinu dana iskustva.

DZS
Žene zaposlene u obrtima, Izvor: DZS

Tako su žene s manje od godinu dana iskustva plaćene oko 11 posto manje od muškaraca, među onima s tri do pet godina staža rodni jaz iznosi 16 posto, dok razlika raste na 18 posto među zaposlenicima s više od šest godina iskustva.

Analizirajući razlike po djelatnostima, najizraženiji jaz u plaćama muškaraca i žena pronalazimo u sektoru prodaje, gdje iznosi čak 20 posto, i administrativnih djelatnosti s 19 posto.

S druge strane, najmanje se razlikuju primanja u tvrtkama koje se bave proizvodnjom, prijenosom i distribucijom energije, nafte, vode i otpada, gdje muškarci prosječno zarađuju pet posto više.

Najveće razlike u plaćama su utvrđene u Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, gdje muškarci imaju značajno više plaće od žena, a najmanje u Vukovarsko-srijemskoj i Ličko-senjskoj.

DZS
Udio žena po djelatnostima, Izvor: DZS

Unatoč činjenici da žene u Hrvatskoj čine čak 60 posto osoba s visokom stručnom spremom, broj žena na rukovodećim pozicijama ne prati taj postotak, tako je 2023. godine od 81 trgovačkog društva izlistanog na Zagrebačkoj burzi, u njih 45 nema niti jedne žene u upravnim odborima, a u 22 nema nijedne žene u nadzornom odboru, podaci su to Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“Iako je udio žena u upravama kompanija koje kotiraju na burzi u zadnjih desetak godina neznatno rastao, to je još uvijek daleko ispod cilja predviđenog EU Direktivom o rodnoj ravnoteži, koja obvezuje države članice da do sredine 2026. godine, tvrtke koje su izlistane na burzi, imaju rodnu ravnotežu tako da 40 posto podzastupljenog spola, bude neizvršnih direktora (upravnih i nadzornih odbora) ili 33 posto na svim direktorskim pozicijama u tvrtkama”, priopćeno je iz HGK, napominjući da je Hrvatska u ovoj godini obvezna prenijeti EU Direktivu o rodnoj ravnoteži u svoje nacionalno zakonodavstvo.

U Hrvatskoj je u 2022. evidentirano 8.439 istraživačica, a činile su 48,4 posto u ukupnom broju istraživača. Prema Popisu 2021. u Hrvatskoj 178.851 obitelj činila je majka s djecom.

Autori: Vedran Harča, Lejla Barić

27 Odgovora

  1. Sretan dan zena drage zene. Al manje place nisu zbog spola nego zbog posla koje rade! Sportski pozdrav.

    1. Ovdje je upravo usporedba razlike plaće na istoj poziciji, sportsko čitanje s razumijevanjem. Pozz

  2. Podrzavam da zene budu na vodecim pozicijama te da ih se plati jednako kao i muskarce!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari