Žene na radnom mjestu: “Inkluzivni odgoj je ključ za jednakost”

Pixabay.com
Zaposlena žena, ilustracija Foto: Pixabay.com

Inkluzivni odgojni i obrazovni proces od malih nogu nužan je za postizanje jednakosti žena i muškaraca, kao i više žena liderica u svim sferama društva, naglasile su sudionice okruglog stola “Žene u biznisu” u utorak u organizaciji američkog veleposlanstva u Zagrebu. 

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes upozorila je da su žene i u Hrvatskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku 16 posto manje plaćene od muškaraca za jednak rad i da izazov nastavlja biti podzastupljenost žena i u politici i u biznisu, prenosi HRT.

Unatoč tome što žene u Hrvatskoj čine 60 posto osoba s visokom stručnom spremom, premalo ih je na rukovodećim pozicijama. Rayes naglašava da taj trend treba promijeniti.

“Više žena liderica znači snažnije gospodarstvo za sve nas i bolje politike.”, rekla je Rayes. Nova američka veleposlanica moderirala je panelom “Žene u biznisu” na kojoj su sudjelovale predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, predsjednica Uprave brodogradilišta “Viktor Lenac” Sandra Uzelac i Rina Musić, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Bivša ministrica o ženama u politici

Dalić, bivša ministrica financija, smatra da je politika “osobito teško i ne baš prijateljsko područje za žene u Hrvatskoj”. “Ima žena u hrvatskoj politici, ali stupanj njihove vidljivosti je upitan”, naglasila je.

Dalić je rekla da se ona u pretežito muškom svijetu borila znanjem i da joj je to predstavljalo “najjače oružje”, dok je Rina Musić rekla da joj je poslovni izazov bio kako da svoj ženski liderski stil prilagodi na način razumljiv muškarcima i da se znala susresti s komentarima da je ona emotivna, a da njezin kolega inspirira i slično.

Musić je rekla da joj je najveći uzor majka koja ju je učila da bude ambiciozna i da je ključ napretka u tome da se “odgajaju uključive generacije” kako bi se osnažio položaj žena u svim sferama društva.

Sandra Uzelac, koja radi u branši u kojoj dominiraju muškarci, kaže da žena za uspjeh “mora raditi, raditi i raditi” i da je naučila da “kad žena pokaže ego, tada postajemo plavuše, barbike i slično”, ali ističe da unatoč svim poteškoćama žene “trebaju biti glasnije i učiniti aktivnost žena vidljivijom”. 

Bivša predsjednica savjetovala medije

Na panelu se uvodno obratila Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica od 2015. do 2020. Upozorila je da je jako važno koje izraze koristimo kad uspoređujemo žene i muškarce i da je nužno odmaknuti se od narativa da su muškarci šefovi i snažni, a žene slabe i emotivne. Bivša predsjednica rekla je da ju je politika naučila da se ne vjeruje u uspjeh žene, već se umjesto toga postavlja pitanje koji muškarac stoji iza toga.

“I kad sam izabrana u Međunarodni olimpijski odbor, hrvatski mediji pokušavali su saznati koji muškarac stoji iza toga i tko je muškarac koji je lobirao za mene.”, navela je primjer.

Bivša predsjednica pozvala je medije da se ne usmjeravaju na to što je političarka odjenula, kakvu frizuru ima ili kako govori i hoda, već da obrate pozornost na sadržaj koji žene u politici mogu ponuditi.

Sudionice panela složile su se da različito poimanje žena i muškaraca na liderskim pozicijama dolazi i od kuće i da roditelji svojim primjerom trebaju promijeniti negativni narativ prema ženama lidericama u politici, biznisu i drugim područjima kako bi se odgojile inkluzivne generacije, kao i da muškarce treba uključiti u raspravu o ovom izazovu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari