Objavljeni detalji natječaja „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024.“

Pixabay.com
Europska komisija, Bruxselles, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas je objavilo natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2024).

EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU.

Cilj dodjele predmetne nagrade je, kroz primjere najboljih politika i praksi, otvoriti nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu za razvoj poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Natječaj na nacionalnoj razini otvoren je do 24. svibnja 2024. godine.

Europska nagrada za promicanje poduzetništva nagrađuje izvrsnost u promicanju malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, dodjeljuje se od 2006. godine, a do danas je ukupno zaprimljeno više od 4.500 projekata. Nagrada odaje priznanje uspješnim aktivnostima i inicijativama za promicanje poduzetništva, izlaganju i dijeljenju primjera najbolje politike i primjera poduzetništva, povećanju svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu te poticanju i promicanju potencijalnih poduzetnika.

“U natječaju za dodjelu EEPA 2024 nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene MSP stupu Single Market programa. 2023. godine Hrvatska je bila uspješna te je između ukupno 300 prijavljenih iz 30 zemalja imala 2 predstavnika u najužem izboru na Europskoj razini natjecanja. Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika, obrazovne programe i poslovne organizacije.”, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kandidati se svojim projektima/inicijativama natječu za EEPA 2024 nagradu u jednoj od ukupno šest propisanih kategorija natjecanja:
1) Promicanje poduzetničkog duha,
2) Ulaganje u poduzetničke vještine,
3) Potpora digitalnoj tranziciji,
4) Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja,
5) Podupiranje održive tranzicije i
6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Kako sudjelovati?

Na portalu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dostupne su sve informacije vezane za natječaj (obrazac za prijavu, upute, kontakt podaci). Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u tijeku ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat/utjecaj na razvoj npr. grada/općine u razdoblju od petnaest mjeseci.

Prijavu je potrebno dostaviti na hrvatskom jeziku, elektroničkim putem do 24. svibnja 2024. godine.
Ispunjeni i potpisani PRIJAVNI OBRAZAC pošaljite s napomenom „EEPA 2024“ na e-mail adresu: mislav.marcius@mingor.hr.

Natjecanje za EEPA 2024 odvija se u dvije faze.

U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje nadalje prijavljuje na EU razinu.

U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.

Svi nominirani kandidati bit će pozvani na Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele EEPA 2024 nagrada, koje će se održati u studenom 2024. u Budimpešti, Mađarska, a u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva, koja se svake godine, u organizaciji Europske komisije, održava u onoj državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije. Skupština malog i srednjeg poduzetništva je događaj godine na razini EU koji je namijenjen europskom poduzetništvu i institucijama koje podupiru njegov razvoj. Okuplja široku paletu sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te EU do poslovne, akademske zajednice i medija.Tom će se prigodom dodijeliti nagrade u svakoj od ukupnpo šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija tzv. Glavnom pobjedniku, odnosno onom kandidatu čiji je projekt – iz bilo koje od šest kategorija – ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.

Više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva, dostupno je na:
https://ec.europa.eu/growth/smes/supporting-entrepreneurship/european-enterprise-promotion-awards_en

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari