Ministar Primorac za Financije.hr: Razmotrit ćemo kad će krenuti novo izdanje obveznica

Financije.hr
Ministar financija RH, MArko Primorac, Foto: Financije.hr/Vladana Kovačević

Iako je Ministarstvo financija RH najavilo da će krajem ožujka 2024. godine biti izdano novo izdanje narodnih obveznica, ministar financija Marko Primorac izjavio je danas za Financije.hr da se ova odluka trenutno razmatra.

“Vidjet ćemo kad će krenuti novo izdanje obveznica. Mi smo planirali da to bude krajem ožujka, ali s obzirom na ovu odluku o raspuštanju Sabora i s obzirom na našu financijsku sliku, koja ne zahtijeva nužno zaduživanje u ožujku, razmotrit ćemo još to pitanje i donijeti odluku pravovremeno”, izjavio je ministar Primorac.

Podsjećamo, Ministarstvo financija početkom ožujka je posredstvom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) isplatilo kamate svim ulagateljima koji su 7. ožujka 2024. godine na kraju dana na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u imali ovu obveznicu.

Dodali su da se ukupno isplaćuje 67,5 milijuna eura dospjelih kamata, a da od toga 48,7 milijuna eura ide građanima, dok će preostali dio ići institucionalnim investitorima. Obveznice je upisalo i uplatilo oko 45.000 građana.

“Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. Interes građana je bio velik, a veliki odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosne papire koje izdaje država. S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti”, izjavio je početkom ožujka ministar financija Marko Primorac.

Ministarstvo financija je u studenom lani i u veljači 2024. izdalo trezorske zapise, a sa sjednice Vlade RH, sredinom veljače, najavljeno je i novo izdanje obveznica za ovaj mjesec, koje je sada upitno.

“Prošle godine izdali smo narodnu obveznicu, sa sjajnim odazivom. Upisalo se milijardu i 335 milijuna građana i institucionalnih investitora. Nakon njihovih 500 i nešto milijuna eura došli smo na 1.850 milijardi eura s godišnjim prinosom od 3,65 posto, i tako pokazali povjerenje koje hrvatski građani poklanjaju hrvatskoj državi. Vlada RH namjerava opet izdati i narodne obveznice o čemu ćemo informirati građane na vrijeme”, rekao je u veljači ove godine premijer Andrej Plenković.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari