Vlada RH: Nakon trezorskih zapisa slijedi izdavanje narodnih obveznica

Hina
Početak sjednice Vlade RH, Zagreb Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, u uvodu sjednice, najavio je početak novog kruga upisa trezorskih zapisa, koji počinje u ponedjeljak, 19. veljače 2024. godine, kao i novu mogućnost upisa trezoraca, u digitalnoj formi, putem aplikacije E-riznica.

„Prošle godine izdali smo narodnu obveznicu, sa sjajnim odazivom. Upisalo se milijardu i 335 milijuna građana i institucionalnih investitora. Nakon njihovih gotovo 500 i nešto milijuna eura došli smo na 1.850 milijardi eura s godišnjim prinosom od 3,65 posto, pokazali na taj način povjerenje koje hrvatski građani poklanjaju hrvatskoj vladi, hrvatskoj državi, smjeru ekonomske i fiskalne politike koju vodimo i na taj način otvorili jednu novu stranicu u financiranju, pa možemo slobodno reći i novu stranicu povjerenja u naše javne financije. Nakon toga išli smo i s trezorskim zapisom. Bilo je 970 milijuna eura upisanih. To puno govori o tome da su građani odlučili novac koji drže kao štednju u bankama prebaciti u ulaganja u zapise i obveznice te imati povoljniju kamatu nego u bankama. Danas smo najavili izdavanje trezorskih zapisa i to putem novih tehnologija, odnosno kroz sustav E-riznica a novi krug trezorskih zapisa je važna inflatorna mjera“, rekao je premijer Plenković.

Upis trezorskih zapisa za građane započinje od, 19. veljače, a moći će se ulagati u dvije emisije – ročnosti od 91 dana, s prinosom od 3,75 posto, kojom se planira prikupiti 250 milijuna eura, te s dospijećem od 364 dana, s prinosom od 3,65 posto, uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 29. veljače, a minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura.„Proces upisa trajat će tjedan dana a Vlada RH namjerava opet izdati i narodne obveznice o čemu ćemo informirati građane na vrijeme“, rekao je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na posjet Grčkoj te istakao da su Grčka i Hrvatska dvije države EU koje su izborile najviše sredstava iz programa EU za potporu nakon COVID-a.

„Hrvatska i Grčka su dvije države koje su 2020. izborile najviše sredstava u odnosu na svoj BDP, Grčka čak 18 posto a Hrvatska 15 posto i nalazimo se u krugu onih zemalja koje su najučinkovitije i najbrže u apsorpciji sredstava. Hrvatska je taj instrument zaista odlično koristi komplementarno i sa sredstvom Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa i za ulaganja u razvoj, ravnomjerni regionalni razvoj te ulaganja u nizu sektora nastavno na sredstva iz nacionalnog proračuna, iz onoga što imamo iz višegodišnjeg financijskog okvira“, rekao je Plenković.

Vlada RH danas je usvojila i Nacrt prijedloga strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine a članovi Vlade RH informirani su i o ulaganjima u zdravstveni sektor, gdje je u KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu uloženo u obnovu oko 145 milijuna eura iz sredstava za obnovu od potresa.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari