Banka Engleske optimistična: Uskoro će biti smanjene kamatne stope

Wikimedia Commons/N. Chadwick
Banka Engleske, Foto: Wikimedia Commons/N. Chadwick

Guverner britanske središnje banke (BOE) Andrew Bailey rekao je da mora vidjeti više dokaza da je rast cijena dodatno usporen prije nego što smanji kamatne stope. Ipak, optimističan je jer smatra da se stvari kreću u pravom smjeru zato što su stope zadržane na 5,25 posto.

Kaže da banka očekuje da će inflacija, koja mjeri stopu rasta cijena, pasti blizu ciljane razine u sljedećih nekoliko mjeseci. To otvara put za smanjenje kamata već u lipnju 2024. Međutim, čini se da je kolovoz ili rujan najvjerojatnije vrijeme.

Kamatna stopa koju je odredila BOE diktira stope koje su odredile banke na High Streetu i zajmodavci. Stope su trenutačno na najvišoj razini u zadnjih 16 godina što znači da ljudi plaćaju više za posuđivanje novca za hipoteke i zajmove, ali su štediše dobile bolje povrate.

BOE je priopćila da je njegov Odbor za monetarnu politiku glasao 7-2 za zadržavanje stope na razini od 5,25 posto nakon što se zamjenik guvernera Dave Ramsden pridružio Swatiju Dhingri u glasovanju za smanjenje na pet posto. Ekonomisti koje je anketirao Reuters uglavnom su očekivali podjelu 8-1 kako bi stope ostale iste.

Bailey je kazao da postoje ohrabrujuće vijesti o inflaciji, koja je trenutačno na 3,2 posto, ali je dodao da je potrebno više dokaza da će ostati niska prije nego što se stope smanje, prenosi BBC.

Banka je bila pozitivnija u pogledu izgleda britanskog gospodarstva u svojoj najnovijoj prognozi. Predviđa se da će inflacija pasti na ciljanu razinu od dva posto u narednim mjesecima i na 1,9 posto u 2026. Naveli su da predviđaju i gospodarski rast od 0,4 posto za prva tri mjeseca 2024. i 0,2 posto od travnja do lipnja.

BOE je počela podizati kamatne stope u prosincu 2021. u pokušaju da uspori tempo rasta potrošačkih cijena i da smanji troškove života. Cijene su počele brzo rasti jer je potražnja za robom porasla nakon ukidanja ograničenja povezanih s Covidom. Cijene energije i hrane potom su porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do porasta inflacije za više od 11 posto u listopadu 2022., najveća stopa u 40 godina. Struja i računi su od tada pali, ali ne očekuje se daljnji pad.

Poskupljivanjem zaduživanja, BOE se nada potaknuti ljude da smanje potrošnju, što zauzvrat dovodi do pada potražnje za robom i usporavanja rasta cijena. Ali to je čin ravnoteže, jer visoke kamatne stope mogu naštetiti gospodarstvu i ograničiti rast, budući da poduzeća odustaju od ulaganja u proizvodnju i radna mjesta.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ušlo u recesiju krajem prošle godine kada se gospodarstvo smanjivalo u dva uzastopna tromjesečna razdoblja, ali BOE je rekla da vjeruje da je pad možda već gotov.

Banka je priopćila kako očekuje da će gospodarstvo ove godine biti malo bolje, djelomično zbog povećanja broja stanovnika i nekih mjera u proljetnom proračunu vlade, kao što je smanjenje nacionalnog osiguranja. Dodala je da je nakon usklađivanja s mirovinama iznos štednje kućanstava porastao na najvišu razinu od 1997. godine, isključujući pandemiju.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari