Banka Engleske upozorava: Visoke cijene na financijskim tržištima predstavljaju rizik

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Bank-of-England.jpg/2048px-Bank-of-England.jpg
Banka Engleske, London, Foto: Wikimedia Commons/acediscovery

Cijene dionica i obveznica na financijskim tržištima trenutačno su visoke s obzirom na rizike za gospodarsku aktivnost, a njihov pad mogao bi podići troškove zaduživanja za građane i kompanije u Britaniji, upozorila je Banka Engleske (BoE).

Neki rizici za financijsku stabilnost na globalnoj razini pojačani su od sjednice u prosincu 2023., upozorio je odbor banke za financijsku politiku.

Ulagači na financijskim tržištima očekuju kontinuirani oporavak gospodarstva i slabljenje inflacije pa su cijene brojnih kategorija imovine, uključujući dionice i obveznice, porasle i čine se visokima, s obzirom na rizike po gospodarsku aktivnost.

“To podrazumijeva veći rizik pada cijena imovine, što bi u konačnici podiglo troškove i otežalo zaduživanje za kućanstva i kompanije u Britaniji”, objašnjavaju u središnjoj banci.

Ističu i visoku razinu globalnih te geopolitičkih rizika, uključujući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i visoke razine javnog duga u velikim gospodarstvima, prenosi Hina. Kućanstva i tvrtke i dalje su pak otporni iako su pod pritiskom većih troškova života, ocijenila je Banka Engleske.

Izgledi za britanska kućanstva donekle su se poboljšali od kraja prošle godine, iako su građani i dalje pod pritiskom povećanih životnih troškova i viših kamata.

Povećanje plaća ojačalo je financije kućanstava, a kamatne stope na hipotekarne kredite blago su pale od prosinca, pokazuje izvješće banke. Unatoč tome, mjesečne rate oko 45 posto vlasnika hipotekarnih kredita s fiksnom kamatnom stopom bit će i dalje veće kada ih budu refinancirali do kraja 2026.

Banka ukazuje i na nastavljen trend potražnje za hipotekarnim kreditima s duljim rokom otplate, navodeći podatak da je u posljednja tri mjeseca 2023. približno polovina svih odobrenih kredita bila s rokom dospijeća od najmanje 30 godina. Zajmovi su zbog duljih rokova otplate postali dostupniji mnogim zajmoprimcima, ali bi mogli i naštetiti otpornosti i zajmoprimaca i zajmodavaca u slučaju pojačanih problema s povratom.

Visina nepodmirenih dugova po hipotekarnim kreditima malo je porasla od prosinca lani, a iznos bi trebao dodatno porasti, iako je prema povijesnim standardima i dalje nizak, objavio je odbor banke.

Naglasio je, međutim, da je britanski bankarski sektor dovoljno snažan da podupre kućanstva i tvrtke čak i ako se stanje u gospodarstvu osjetno pogorša.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari