Rast stope Banke Engleske Britaniju gura u recesiju?

Pixabay.com
London, Velika Britanija Foto: Pixabay.com

Britanija riskira da padne u recesiju jer povećanje kamatnih stopa stvara pritisak na obitelji i poduzeća koja su već opterećena neobuzdanom inflacijom, upozorili su vodeći ekonomisti. Nacionalni institut za ekonomska i društvena istraživanja (NIESR) rekao je da postoji 60 posto šanse da Britanija padne u recesiju krajem 2024. godine, okrivljujući inflaciju, kamatne stope i spor globalni rast, objavio je danas britanski The Telegraph.

Jagjit Chadha, ravnatelj ovog Instituta, rekao je da se “britanska bolest” vratila, pozivajući se na termin populariziran 1970-ih, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo patilo od dugotrajne stagnacije. “Inflacija, politički nemir, globalno gospodarsko usporavanje, naftni šokovi, štrajkovi – tu ima puno imenica koje rezoniraju sa 1970-ima. Ne čini se da će britansko gospodarstvo materijalno nadmašiti vrhunac aktivnosti prije Covida, do 2027.”, rekao je Chadha.

Rizik od recesije sljedeće godine raste jer visoke kamatne stope stvaraju pritisak na kućanstva i poduzeća. Banka Engleske (BOE) podigla je kamatne stope s 0,1 posto u prosincu 2021. na 5,25 posto prošlog tjedna. Kućanstvo, s hipotekom od 300.000 funti, koje je ponovno stavilo hipoteku tijekom prošle godine, vidjet će da će njihove mjesečne otplate skočiti sa 1.200 funti mjesečno na 1.800 funti, procjenjuje NIESR. 1,2 milijuna obitelji ostat će bez ušteđevine kao rezultat većih plaćanja hipoteke u ovoj financijskoj godini, objavila je organizacija, povećavajući ukupan broj građana, bez “viška novca” na 7,8 milijuna ili više od jedne četvrtine svih kućanstava.

Očekuje se i da će cijene kuća padati, tri godine zaredom, prema NIESR-u, dok će se BOE nekoliko godina boriti da rast cijena stavi pod kontrolu.

BDP bi trebao porasti za, kako ocjenjuju, “anemičnih” 0,4 posto ove godine i 0,3 posto sljedeće godine. To znači da je Britanija na pravom putu da ekonomski izgubi pet godina jer se BDP neće vratiti na svoju razinu od prije Covida, sve do trećeg tromjesečja sljedeće godine. Recesija ove godine ne može se isključiti, kažu u NIESR-u. Ključni problem je, ocjenjuju, inflacija. NIESR predviđa da će rast cijena u prosjeku iznositi 7,7 posto ove godine i 4,1 posto 2024. Ne očekuje se da će se inflacija vratiti na cilj BOE od 2 posto u sljedećih pet godina.

Inflacija je imala poguban učinak na životni standard, pri čemu su raspoloživi prihodi najsiromašnijih kućanstava pali za oko 4000 funti u realnim vrijednostima od 2019. godine. Cijene osnovnih potrepština posebno su naglo porasle nakon pandemije i rata. NIESR je rekao da 1,6 milijuna kućanstava s niskim prihodima ima dugove s visokim kamatama – koji ponekad nastaju da bi platili potrepštine, uključujući hranu, režije i stanarinu.


Upozorenje dolazi dok se globalno gospodarstvo pogoršava. Prinosi na obveznice pali su, a tržišta osciliraju zbog zabrinutosti oko kineskog gospodarstva te američkog bankarskog sustava.
Podsjećamo, kineski uvoz i izvoz neočekivano su oštro pali u srpnju, pojačavajući strahove o stanju drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. U isto vrijeme Moody’s, agencija za kreditni rejting, smanjila je rejting deset malih i srednjih američkih banaka. FTSE 100 pao je 0,5 posto dok je američki S&P 500 pao 1 posto. Jačanje dolara spustilo je funtu za 0,4 posto na 1,27 dolara. Stephen Millard iz NIESR-a upozorio je da postoji ozbiljan rizik od recesije i u SAD-u. NIESR je predvidio da će globalno gospodarstvo rasti za 2,7 posto ove godine, 2,8 posto u 2024. i 2,9 posto u prosjeku svake godine do kraja desetljeća – što odgovara najslabijim godinama sporog oporavka od financijske krize. Čak i usred ove loše globalne slike, Britanija će biti lošija. NIESR očekuje da će britansko gospodarstvo rasti sporije od eurozone, SAD-a i Japana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari