Velika Britanija i Japan službeno ušli u recesiju

Pixabay.com
London, Ujedinjeno Kraljevstvo, Foto: Pixabay.com

Velika Britanija i službeno je ušla u recesiju, nakon što se bruto domaći proizvod smanjio u drugom kvartalu zaredom.

Tako je BDP, javlja Sky News, između listopada i prosinca bio manji za 0.3 posto, prema najnovijim podacima britanskog Nacionalnog zavoda za statistiku.

Pad je zabilježen i u prethodnom razdoblju, odnosno od srpnja do rujna, i to od 0.1 posto.

Sky News piše i kako će ova recesija, za razliku od one iz 2008. godine, vjerojatno biti kratka i blaga, ali predstavlja novi problem za vladu premijera Rishija Sunaka.

Naime, među njegovim predizbornim obećanjima jedna od glavnih stavki bio je rast gospodarstva koji i dalje onemogućavaju visoka inflacija i kontinuirao slaba potrošnja kućanstava.

“Visoka inflacija je najveća pojedinačna prepreka rastu i zato je njezino smanjivanje postalo naš glavni prioritet. Dok su kamatne stope visoke, ne iznenađuje nizak gospodarski rast. Ali postoje znakovi oporavka”, istaknuo je ministar financija, Jeremy Hunt.

“U idućih nekoliko godina doći će do gospodarskog rasta, plaće rastu brže od cijena, stope hipoteka su pale, a nezaposlenost je i dalje niska. Iako su vremena i dalje teška za brojne obitelji, moramo se držati plana o smanjivanju poreza na rad kako bismo izgradili jače gospodarstvo”, precizirao je Hunt.

I japansko gospodarstvo ušlo u recesiju

U recesiju je u istom razdoblju ušlo i japansko gospodarstvo čiji se BDP smanjio od listopada do prosinca za 0,1 posto u odnosu na prehodna tri mjeseca kada je bio niži 0,8 posto.

Nakon što je stupio u recesiju došlo je i do snažnog pada vrijednosti jena, zbog čega je Japan pao na četvrto mjesto ljestvice vodećih svjetskih gospodarstava.

Pad aktivnosti usporio je ipak u odnosu na ljetno tromjesečje zbog rastu izvoza od 2,6 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem 2023. kada je porastao za 0,9 posto.

Osobna potrošnja, koja čini više od polovine japanske gospodarske aktivnosti, ponovo se pak smanjila, za 0,2 posto, budući da su sve veći troškovi života i toplo vrijeme odvratili građane od odlaska u restorane i kupovine zimske odjeće.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari