Velika Britanija: Trošak državnog duga dostigao dvadesetogodišnji maksimum

Pixabay.com
Ujedinjeno kraljevstvo Foto: Pixabay.com

Kamate koje Vlada Ujedinjenog Kraljevstva plaća na državni dug dosegle su dvadesetogodišnji maksimum, jer stopa na tridesetogodišnje obveznice doseže 5,05 posto. Porast troškova servisiranja duga dolazi u teškom trenutku za minstra financija Jeremyja Hunta koji je, kako piše BBC, već jasno dao do znanja da do objave o smanjenju poreza neće doći u studenom.

Međutim, povećani troškovi servisiranja duga Veliike Britanije dodatno sužavaju njegove opcije. Ukupan iznos koji vlada Ujedinjenog Kraljevstva duguje, oodnosno nacionalni dug, trenutno iznosi oko 2,59 trilijuna funti.

Trenutačna razina duga više je nego dvostruko veća od one koja je zabilježena od 1980-ih do financijske krize 2008. godine. Kombinacija financijskog sloma 2007/2008. i pandemije Covida, gurnula je dug Ujedinjenog Kraljevstva s tih povijesno najnižih razina do sadašnjeg stanja. Ali u odnosu na veličinu gospodarstva, sadašnji dug je još uvijek nizak u usporedbi s velikim dijelom prošlog stoljeća.

Tijekom prošle financijske godine, vlada je potrošila 111 milijardi funti na kamate na dug – više nego što je potrošila na obrazovanje. Neki ekonomisti strahuju da se vlada previše zadužuje, po previsokoj cijeni a drugi tvrde da dodatno zaduživanje pomaže bržem rastu gospodarstva – stvarajući dugoročno više poreznih prihoda.

Ured za proračunsku odgovornost Vlade Velike Britanije (OBR), upozorio je da bi javni dug mogao porasti kako stanovništvo stari, a prihod od poreza pada. U populaciji koja stari, udio ljudi u radnoj dobi opada, što znači da država uzima manje poreza, a isplaćuje više mirovina.

Što bi značila viša kamatna stopa?

Državne obveznice Ujedinjenog Kraljevstva – poznate kao “giltovi” – obično se smatraju vrlo sigurnima, s malim rizikom da novac neće biti vraćen. Giltove uglavnom kupuju financijske institucije u Velikoj Britaniji i inozemstvu, poput mirovinskih fondova, investicijskih fondova, banaka i osiguravajućih društava.

Banka Engleske također je kupila stotine milijardi funti vrijedne državne obveznice u proteklom periodu, piše BBC, kako bi podržala gospodarstvo, kroz proces nazvan “kvantitativno popuštanje”.

Viša kamata na državni dug značit će da će ministarstvo financija morati izdvojiti više gotovine, u iznosu od 23 milijarde funti za isplatu kamata vlasnicima obveznica. To znači da bi vlada mogla potrošiti manje novca na javne usluge, kao što su zdravstvo i škole, u vrijeme kada radnici u ključnim industrijama traže povećanje plaća kako bi odgovaralo troškovima života.

Troškovi zaduživanja SAD-a, Njemačke i Italije također su dosegnuli svoje najviše razine u više od desetljeća jer su se tržišta prilagodila izgledima dugog razdoblja visokih kamatnih stopa i potrebi vlada diljem svijeta da se zadužuju.

Slijedi naznaka globalnih središnjih banaka, uključujući američke Federalne rezerve i Banku Engleske, da će kamatne stope ostati više duži vremenski period kako bi nastavile svoj posao snižavanja inflacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari