AZTN pokrenuo postupak protiv telekom operatera u Hrvatskoj, tvrtke odbacuju navode

Pixabay.com
Hrvatski telekom, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak protiv telekoma HT-a, A1 i Telemacha te HUP-ICT-ja zbog mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule, objavio je AZTN. Navode da je postupak pokrenut po službenoj dužnosti 28. prosinca 2023., “radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja”.

“Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach uz sudjelovanje predstavnika HUP-ICT-a, razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete njihova poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, smanjili ili ukinuli neizvjesnost u pogledu njihove buduće poslovne strategije i određivanja cijena njihovih usluga, odnosno ograničili međusobno tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na mjerodavnom tržištu i time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum (kartel)”, navode iz AZTN-a.

S tim u vezi, dodaju da je potrebno utvrditi i je li HUP-ICT na sastancima Radne skupine za telekomunikacije pridonio sklapanju zabranjenog horizontalnog sporazuma, čime bi postao sudionikom tog sporazuma.

Njegovo prešutno odobravanje razmjene poslovno osjetljivih informacija između telekoma, prenosi Hina, bez javnog distanciranja od takve koordinacije ponašanja na tržištu navedenih poduzetnika, jedan je od problema.

Isto tako, i prijedlozi Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, HAKOM-u, radi dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga odredbom koja bi definirala mogućnost uvođenja indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja operatora elektroničkih komunikacija, mogli su dovesti do kršenja zakona.

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li predmetni poduzetnici sklopili zabranjeni sporazum temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, na temelju kojeg AZTN donosi meritornu odluku”, zaključuju iz AZTN-a.

Pixabay.com
Telekomunikacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Telekomi HT, A1 i Telemach, komentirajući postupak koji je protiv njih i udruge HUP-ICT pokrenuo AZTN, kažu da posluju transparentno i po svim propisima. Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, Hrvatskog telekoma (HT), ističu da je mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije unesena u Opće uvjete poslovanja HT-a u potpunosti u skladu sa stručnim mišljenjem HAKOM-a iz studenog 2022. i na transparentan način.

“Kao kompanija se vodimo najvišim profesionalnim i poslovnim standardima, poslujemo u skladu sa svim važećim propisima te najodlučnije odbacujemo pretpostavke na kojima se ovaj postupak temelji”, poručuju iz HT-a, naglašavajući da će “u postupku pred AZTN-om dokazati kako nije bilo nikakve razmjene poslovno osjetljivih informacija”.

Telekom A1 Hrvatska naglašava da ni u kojem slučaju ne razmjenjuju osjetljive poslovne informacije s konkurencijom i da “nema govora o bilo kakvom dogovoru ili koordiniranju između telekoma o uvođenju i primjeni indeksne klauzule”.

“Riječ je isključivo o poslovnoj odluci kompanije, koja je u skladu s EU praksom i provodi se sukladno stručnom mišljenju HAKOM-a. Kao i uvijek, surađujemo s AZTN-om”, poručili su iz A1, dok su iz Telemacha Hrvatska rekli da u svom poslovanju poštuju sve primjenjive propise.

“Postupak koji je u tijeku ne možemo komentirati, no kako je i sam AZTN objavio, pokretanje postupka ne prejudicira odluku. Telemach Hrvatska uvijek teži održavanju transparentnog odnosa prema korisnicima pridržavajući se najviših standarda i u skladu sa zakonskim okvirima”, odgovorili su na upit iz tog telekoma.

Telekomi su u 2023. prvi puta dobili mogućnost da svoje cjenike usklade sa stopom inflacije, što rade i telekomi po Europi, pri čemu to ne smije biti više od godišnje stope inflacije iz prethodne godine, 2022. Tu mogućnost su iskoristila sva tri telekoma i u 2023. uveli indeksnu klauzulu te povećali cijene – A1 za 8,5 posto, Telemach za 8,3 posto, a HT za pet posto, što je manje od stope inflacije za 2022. koja je iznosila 10,8 posto.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari