AZTN kaznio zagrebačku tvrtku Ultra gros s 15.000 eura

Foto: Lum3n/Pexels

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom kaznila zagrebačku tvrtku Ultra gros s 15.000 eura, izvijestili su iz Agencije.

Upravni postupak su pokrenuli po službenoj dužnosti, radi utvrđivanja da li je Ultra gros kao kupac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Utvrđeno je da je Ultra gros kupovao poljoprivredne i prehrambene proizvode od 57 dobavljača na osnovi 62 ugovora kojima je ugovoreno pravo kupca, o trošku dobavljača, odbiti primitak isporuke i vratiti dobavljaču robu koju nije isporučio unutar dostatnog roka trajanja proizvoda, a da pri tome nije na jasan, mjerljiv i transparentan način ugovoreno što se smatra dostatnim odnosno važećim rokom.

Na taj način, propustio je ugovoriti odredbu bitnu za poslovni odnos s dobavljačima, što je protivno odredbi ZNTP-a, objavljeno je na službenoj stranici AZTN-a.

Takvu nepoštenu trgovačku praksu, kako navode iz Agencije, kupac je nametao u razdoblju od 1. ožujka 2022. do 6. rujna 2023. godine.

AZTN je utvrdio i da je Ultra gros kupovao poljoprivredne i prehrambene proizvode od 37 dobavljača na osnovi ugovora koji sadrže odredbu koja obvezuje dobavljača jednom godišnje, kada ga to zatraži kupac, napraviti analizu kvalitete proizvoda i platiti trošak te analize, neovisno od njezinoga ishoda i neovisno od redovnih analiza koje je već prethodno proveo.

To pak predstavlja nepoštenu trgovačku praksu budući da je ugovorena dodatna kontrola kvalitete proizvoda na trošak dobavljača.

5 Odgovora

  1. Ne vidim tu ništa sporno. Mogli su proći samo sa opomenom. Uvijek sirotinja nastrada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari