AZTN: Plodine kažnjene zbog teške povrede zakona, moraju platiti 30.000 eura

Supermarket, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznila je riječki trgovački lanac Plodine s 30.000 eura, izvijestili su u srijedu iz te regulatorne agencije.

Rekli su da su pokrenuli upravni postupak po službenoj dužnosti protiv Plodina radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, prenosi Hina.

Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svom dobavljaču poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Naime, Plodine su u razdoblju od 3. travnja do 27. prosinca 2018. godine, poslovale s tim dobavljačem na temelju ugovora s prilozima, koji nije sadržavao jasnu i razumljivu odredbu o mjestu isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje kupcu. To je problem jer su se isporuke obavljale na dva mjesta koja nisu bila ugovorena predmetnim ugovorom.

Osim toga, u razdoblju od 4. kolovoza do 30. listopada 2018. godine, Plodine su izvršavale plaćanja navedenom dobavljaču u rokovima duljim od 60 dana od dana primitka isporučenog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, odnosno duljem od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda.

AZTN je izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 30.000 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti. Smatraju da će ova kazna služiti kao upozorenje i drugima, a ne samo Plodinama, kako ne bi povrijedili ZNTP.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari